Tuesday, March 20, 2012

nak dara rindu

Waduhh,, alkesah terbayangkan diwaktu malam di sini..nyaman..di atas bukit....angin sepoi-sepoi bahasa.....di pinggir bandar KL... suatu ketika alkesah berkunjung di sini..

Bila la nak dapat gazebo cenggini... hasrat ada.. seratus peratus dari kayu..mengingatkan pada kampung halaman..sejuk je kekayu camni kan..


Nak dara rindu... hekhekhek..lagu je tu..membuai rindu jugak ni dengan nekdara iteww... Rumah yang alkesah panggil `Mahligai impian' ni, rumah seorang silent reader di blog alkesah.. Puan Azizah.. Apa lagi nak antar PML laa..hehe.. Setelah sekian lama di atur baru dapat berjumpa..rupa-rupanya Pn Azizah jarang di rumah harian..tapi kerap di sini di `mahligai'nya..


Haha..harap-harap Azizah tak marah ye aida panggil `mahligai'..sebab memang macam mahligai.. cuma aida taklah ambil keseluruhan rumah nanti org kata macam kera sumbang..kah kah kah..


Bukan nak memuji..tapi aida dah separuh pengsan masuk rumah ni tau Azizah..lebih-lebih lagi banyak ukiran kayu menghiasi dinding..antara kesukaan aida ni..hehe..

Lagi satu aida takbleh tengok pasu-pasu..memang dalam list kesukaan alkesah memiliki sebegini.. Err..lupe nak snap kat tepi pintu tu lagi besar..macam dinasti ming punye la azizah..taknak nanti kasi jual kat aida yeee.. Ok la ape lagi posing sakan la mokcik alkesah ni kannn.. Terima kasih pada Azizah atas layanan mesra walau pertama kali berjumpa siap order kek secret recipe...waduhh..dan sudi menjemput aida ke `mahligai' yang indah ini.. Harap kiter berjumpe lagi.. :)

Monday, March 19, 2012

mengapa riang ria

mengapakah riang ria..meresap keseluruh anggota.. eh, naper ekk..


lawonye bunga ros terbasah ni..ishk ishk ishkk..


sepasang pulak tu terbasah...kene hujan kaa orang simbah ayo kaa...


ooooo....bahagia rase mendapatnyee...

Cantik kan ros-ros terbasah dek terkene percikan air ni kann....laaa mengapa?.. PML ekk?? Alkesah punyer tak cukup set lagi..nanti pertontonkan kalau dah cukup..hihihi..


buat masa ni meh layan macaroon ni..dah lamo teringin nak buat...waduhh...youtube dah tengok..sifu dah ngajo..dah nengok chef buat...pack 3 in 1 dah beli...nunggu mood mariiiii.....mari...mari...huwaaaa

Wednesday, March 14, 2012

rumah...rumah

haisshh...macam nak jual rumah pulak dah... Akal alkesah tetiba panjang ni..hmm..nak punggah seluruh ghomah nak re decorate..boleh ?? haishh..takbleh takbleh.. keinginan tu selalu tinggi je pastu wat sikit dah penat.....

Tengok kat magazine, kat blog-blog umah omputer cantik je kan... Nak ikut naper tak jadi-jadi ekk?? hihhi. hmm... kemas sesikit lee..lama-lama teratur la ekk. Tak kire la satu hari nanti alkesah akan berpindah ke rumah baru ke ape ke..janji tempat tinggal sekarang mau kasik teratur dan cantik dipandang.

Alkesah respect pada suri-suri rumah sepenuh masa....banyak masa bleh mengemas rumah. Macam alkesah ni balik koje je..pas makan..pastu tumbang..hahaha..tak kisah dah ape dahh..

meh layanzz..`revolusi` alkesah.. AMARAN KERAS ! sila scrol terus ke bawah atau terus tutup blog ni kalau rase menyakitkan mata..sekian harap maklum..

Ini dia si jali-jali...uihss nak wat pe taktau dengan bende-bende nih.. Belah kiri tu free gift KFC


Meh kiter `dial' talipon J&T... Nak buang sayang..ishkk tu la pandai2 hangkut dari kpg..


Tupperware lama..hmm nak guna ke tak..simpan je la..


Alamak..bilik stor a.k.a ruang solat kecil di bilik bawah dipeuhi barang belian..beli beli beli..pastu taktau mano nak lotak..


Hat ni sikit lagi mencecah awan pastu bleh nyanyi lagu Awan Nano?.. ini lah kesah rumah orang buat kuihraye jual kuihraye a.k.a tukang masak a.k.a penyimpan mohor PINGGAN MANGKUK LAMAAA..


Tupperware-tupperware beli jgn tak beli....


Pehh..legaaa..dalam mengorek dah jumpa bekas2 dan mug ni nak bagi kat Shima..hihihi..


Udah le tu kang korang pengsan alkesah susah ati..huhu..saper nak tolong komass nii..huhu.. Take a break.. Meh layan lampu kerosene cap ayam... gedabak.. biru lagi ahakss.. alkesah jumpe kat kedai mamak online... layanzz..

Wednesday, March 7, 2012

bunga porcelain mak

Hampir 6 tahun ibunda alkesah meninggalkan kami...setelah kehilangan bapa 2 tahun sebelumnya.. ingatan terhadap mereka masih segar seolah2 baru meninggalkan kami.. semoga mereka di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..aminn

Antara beberapa keinginannya sebelum dia pergi.. meminta alkesah gubah semula bunga porcelain miliknya. Ye la mana nak sempat masa tu kami adikberadik uruskan beliau. Bunga porcelain ni taksilap alkesah dibeli di kota inggeris..


Tersimpan rapi dan baru-baru ni alkesah terjumpa semula. Walaupun banyak kuntumnya cedera dan sumbing-sumbing, alkesah masih nak mengubahnya.


Tangan pun dah keras jadik alkesah bawak ke kedai bunga. Setengah hari menunggu akhirnya siap! Puas hati sangat..kalau la arwah melihat ni tentu die gembira..:)


Yang ini bunga porcelain gantung juga milik ibunda yang alkesah re-frame semula di kedai. Ada sepasang.


Setiap kali melihat bungaan ni..memang teringat ibunda...


Baru la ada macam rumah sikit kannn..hehehe..ada bunga-bunga kalau tak pml..pml..pml..takde seri ! hihi.

Last but not least satu lagi gubahan yang alkesah rembat kat kedai bunga tu..suke suke bunga hydrangea....opsss ada tureen matching kat tepi die..layanzz

Thursday, March 1, 2012

bercuti sambil cruise di laut parsi

Baru ni cuti perayaan alkesah gi cruise kapal kat laut parsi...meh tengok gambo ni..

kannn...satu kapal orang Iran parsi..hahahaha...takde maknanye...huk aloo..orang deme jerk penuh..taklarat nengok muke omputeh deme tu penuh satu kapal..


Alkesahnya satu hari gi cruise kapal kat tasik putrajaya reramai dengan anakbuah ipar duai..memula ingat kitorang jerk..


cian mamat si pengendali kapal..die yang incharge jadi jurucakap..yo la keje die kan..pastu si jurumudi owang parsi ni nak bercakap jugakkk..kapten kapal geleng kepaloo..

cik abang taktahan totop telingo..mane taknye microfon sebolah telinga die..kalu paham takpe jugak..


elok le tu Adam dapat kawan dari negaro lain aaa..


dah muak dengar ceramah parsi..baek kitorang gi naek deck bergambo sakan..


mokcik ni memang laguni...takmo lepaskan peluang..


meh nengok muker bosan tahap cipan ciksomi dengor ceramah parsi lagi..

anak teruna alkesah berangan nak jadik kapten kapal...aminnnn


kapten dan cruise kapal yang very the friendly..mane taknye..bapak kawan anakbuah kapten tu hahaha..katenya kalo anakbuah tadik cakap nak datang family die bagi free jer...errrr.... ayooo baru melayang rm330 !! hahaha...takpe takpe untuk negaraku terchenta aku rela...layanzz