Tuesday, January 31, 2012

kekwa yang cantik

Agaknya kenapa ye pokok bunga kekwa dijadikan antara hiasan pada perayaan tahun baru cina..selain pokok limau yang biasa kita lihat.

Cantik je pada mata alkesah ni bunga ni pun..sementelah mengunjungi sungai buloh yang banyak pokok-pokok segar, kali ini berkenan pulak dengan pokok kekwa ni.murah je kalau beli kat sungai buloh..satu pasu RM5..tahan sampai sebulan lebih.
Kaler pinkist die segar je..cantik..

Yang ni kaler kemerahan

Di abadikan pula ke set-set porcelain lama... cantik. Walaupun pernah terdengan suatu waktu dahulu set kekwa merah banyak terdapat dirumah orang yang kurang berada..nahh..tengok sekarang..menjadi kegilaan pada semua yang menggemari PML kan..layanzz

Monday, January 30, 2012

nak letgo 8 : yang polos-polos aja

Yang polos-polos aja ya bukan ciplos ya..

(1) J&G meakin Jade coffee set dengan
1 Jade teko kopi
1 Jade creamer
11.5inch oval platter
9, 8 dan 7inci plate
Grindley England 6 coffee cup & 4 saucer.

(2) J&G meakin sunflower coffee set dengan
1 teko kopi,
kopi sugar dan creamer
6pcs cawan/saucer
6.5inci 6pcs side plate
1pc 9inci pinggan.

(3) J&G meakin sunflower 9inch and 10inch tureen

(4) J&G meakin sunflower 10inch bowl and 6pcs 6.5inch cereal bowl

(5) J&G meakin sunshine 9inch footed cake plate


Berminat sila email ke aida_sah2000@yahoo.com untuk beri laluan kepada yang tiada nombor henfon alkesah....dibuka 24jam sehari 7kali seminggu..Malam ni alkesah check ye..nak outstation sekejap....layanzz..

Friday, January 27, 2012

nak letgo 7 : yang teko-teko aja

Meh intai siri-siri letgo oleh alkesah..

(1) J&G Meakin Sunshine teapot

(2) Johnson bros Mill Streams tall teapot

(3) Johnson Bros Old Mill Brown teapot

(4) Johnson Bros Rose Chintz teapot

(5) Teko bunga biru berserta sugar and creamer

(6) Teapot bentuk pear bunga rose hitam

Hanya email akan alkesah beri priority siapa dulu ye.. Berminat sila email ke aida_sah2000@yahoo.com. Dibuka 24jam 7kali seminggu...hehe.. Jom gi lunch dulu... lapooo.... nanti alkesah check email..

Wednesday, January 18, 2012

Ilmu kebal yang hilang

Haisshh entri ilmu kebal la pulak...hilang dah pulakk....huaaaa... aiks ape yang kebal dan ape yang tak kebal.. Luahan rasa alkesah menghadapi everyday situation.

gambar ehsan encik google

Kekadang ilmu kebal menjadik ( staff dengar kata...anak2 dengar kata)... Kekadang tak menjadik. `Kan dah cakap takbleh main game kat opis..kot ye pun nak main jangan sampai bos besar nampak(bleh lenient lagi akak ni)...Kan mama dah cakap takyah gi belajar memandu jauh-jauh.. dah fail kan ke menyusahkan sebab school tu taknak antar...grgrgrgr..

sabo sabo..rungut `studio manager' yang takmenjadik ni.... dalam bahasa melayu..akak ni jadik tukang jaga meja la..

Lepas satu, satu.. memang la orang dok kata take one thing at a time..kiri ke kanan dulu ?

tapi kekadang macam tak bleh di aplikasikan jer.. sebabnya..kalau buat satu-satu tak menjadik sumer gone.... Kalau buat sekaligus 10 kalau takmenjadi 5 pun kire ok la tu.. (Amaran keras : jangan ikut falsafah alkesah ni) kekadang bleh pakai kekadang nak cabut lutut dibuatnyeee... hahahaha

(.. kalau umah cam Ikea ni kan best...ni masuk ghomah nampak mangkuk..gi sofa ada teko..gi meja makan ada pinggan mangkuk lagi..gi bawah tangga pun ada pinggan !! )
agaknya inilah rungutan ciksomi..

Kannn dah kene marah...main-main lagi waktu kerja !!...Haaa dah terpeleottt kat keyboard.

Walau segarang mane pun alkesah..kebajikan dan `sopan-santun' alkesah tak dilupakan (sopan keee) ....dah kene marah kau-kau..jomm ikut saya gi Ikea...jalan-jalan carik makan..

Same with this bunch of people..jom ikut abah gi tengok wayang.. ngeeeeee

Sekian coretan suka duka kehidupan Alkesah kali ini..

Tuesday, January 17, 2012

girls will be girls

Sesuai dengan nalurinya sebagai `anak gadis' ...kakak kecik kiter ni mencuba membuat sugarpaste daripada `tinggalan' maklong dan mama dier..
Alkesahnya mengajar mak si Afi buat sugarpaste..alamak bukannyer pandai sangat.. Sebab dah lama tinggal `dunia sugarpaste & fondant' ni alamat kene bukak buku le jawabnye..

Afi anakbuah ciksomi yang sering bertandang kerumah.. Hobinya sewaktu disini ialah menyusun pinggan-pinggan mengikut warna...adoiii..mujur la maklong sayang awak..hihihi..

Tekun jugak Afi ni nak jadi chef pastry and bakery ke satu hari nanti?..

Selingan si Afi...menyusun lagi pinggan mengikut warna.. hmmm...meh tolong maklong atur tureen-tureen tu nak?

Ni die maklong...hasil tangan Afi...buat la Afi....nanti tolong maklong kemas tau..

Rolling lagi fondant sambil mencari idea.. okey jugak ada helper la maklong kalau satu hari maklong nak buat fondant cake kann..

Kiter berhenti berehat.... jemput makan kek marble maklong buat.. Makan masih panas-panas sedappp...

Monday, January 16, 2012

nak letgo 6 : yang biru-biru aja

Jualan kali ini berkisar kebiru-biruan.Sila-sila menjamu mata. Kepada yang berminat sila email ke aida_sah2000@yahoo.com, bagi memberi laluan juga kepada kengkawan yang tiada nombor henfon alkesah......

(1) Tureen corak geometrik buatan cina berukuran 12inci tangkai ke tangkai berserta lapiknya sekali

(2) Teaset lovely bunga biru yang mengandungi satu teko bulat, 6 cawan dan 6 alas piring.

(3) Sekeping pinggan mungkum JB Old English berukuran 10inci

(4) Teaset for 4 Johnson Bros bunga biru pilus yang mengandungi 1 teapot, 1 creamer, 4 cawan dan 4 piring cawan.

(5) Tureen JB Normandy berukuran 12inci tangkai hingga tangkai

Sudi-sudikan lah email alkesah ya...nanti alkesah jawab sebarang pertanyaan secepat mungkin.. .. tata... kiter gi lunch dulu.....:)

Terima kasih !

Wednesday, January 11, 2012

egg coddler

Orang memberi kite merasa tak gitu? hehe..Nak berkongsi dengan hadiah comel yang alkesah dapat..
Alkesahnya Taj hantar barang yang di order pada akak..tup-tup ada bungkusan kecil katanya hadiah...uishhkk kiter suka hadiah-hadiah ni..hihihi...Comel je bekas egg coddler ni kan?
Bekas ni dari jenama Royal Worcester bertinggian 3inci dengan mixed flowers dan rose.
Memula tak tau jugak apa kegunaannya..dok buat research sikit2 kat tenet dapat la informasi. Orang puteh suka buat telur ala-ala separuh masak dalam ni.. Bekas ni rupanya ada beberapa saiz lagi dan semua warna-warna yang petit dan cantik..

Nak tau dorang wat camne? Air dimasak dalam periok bila mendidih dimasukkan egg coddler yang berisi sebiji telur kalau ukuran saiz dalam 3inci. Kalau saiz 4inci besar sikit selalu 2bijik telur ditaruk. Tutup balik dengan penutup dan rendamkan kedalam air menggelegak dalam 5minit. Siap terus dihidang dengan bekas-bekas tu sekali. Sweetnye..hihihi..

Tapi alkesah tak le wat telur separuh masak.. Di letak dalam bekas collectible items..cantikkk... Terima kasih daun keladi Taj ! hehe

terima kasih..datang lagi... :)

Monday, January 9, 2012

bertandang lagi..

Sukanya alkesah bila bertandang lagi kerumah geng-geng PML ni..hehehe.. bukan pe..bleh skodeng..haha.. Ayooo..banyaknya pinggan cantik-cantikk..pengsan jugak nih..
Masuk je menengok lemari lama ni pulak tu penuh dengan PML..adehh... waduhh..erkk..geremm... suke suke suke.. menganga je mulut alkesah ni.. waaa.. di susun rapi lagi..eh lupe nak kenalkan tuan rumah...
Haa...ni lah rumah Shima dengan english decor dan bersulamkan PML .. Shima ni minat macam2 seperti cross-stitch, quilt juga folk-art.. Memang rumahnye penuh di hiasi dengan kerja-kerja tangannya.. hmm..kalau la alkesah ada masa untuk semua tu...

Rase macam berada di rumah seorang inggeris..hehehe.. memang alkesah suke sesangat..

Di satu penjuru di ruang makan..dindingnya penuh dengan decor teko-teko lama..waaa.. kelas gitu..

Walau sudah dipesan jangan buat apa-apa..tetap shima masak macam-macam... mee kari.. dan puding buah sedappp.. (Shima..dalam kereta bekal shima bagi..adam dah tibai..huhu)

Ciksomi-ciksomi bergambar dengan anak alkesah.. Ramah ciksomi Shima..

Hat ni dah terbekenan..huaaaaa...rase nak angkut balik jerk shima...mujur shima tunggu kat pintu masa alkesah balik..kalau tak..alamat la..hehehe...

Sampai bertemu lagi...

Tuesday, January 3, 2012

pengsan

Kan dah pengsan !! mane taknya alkesah cuti hari jumaat lagi konon2 nak shopping penuhkan ghomah..amboi takde maknanyeee..
Kemas ghomah daaa...adoiii cian kucing alkesah pun pengsan nengok tuannye bagai nak rak punggah sana punggah sini..huhu
alkesah memang geram kalau nengok barang menimbun..gerem geremmm...takbleh takbleh nak kene kemas niiii....adoiiii...
Check stok dalam `stor' alkesah ni..hmm tuperware lama..nak buang ke?? adoi... dlm kotak tu johnson bros tureen..tersadai... next !
bile pulak maen badminton ni haishhh...patut la carik shuttlecock tak jumpe2..ayoo lipton tin..nak buang kaaa...adoii...wat pekasam dulu le..
Bile pulak ada senduk panjang nih???..haishh..pinggan lagi...grgrgr..nak wat pe ekk..
Adoi..berehat kat sofa sambil nengok tureen biru my feberet..waa..sejuk mata jap..
adoii..pengsan...baring kat karpet..terpandang vontot pelita ni...cantik rupernye kor dari bawah ehhh....ok takjadik jual le.....