Thursday, November 8, 2012

meh buat coklat lolipop oreo

Nak cuti sekolah ni kan ?..Meh buat coklat lolipop oreo.. alkesah suka wat projek dengan anak-anak buah ni bila berkesempatan.. Nama budak ni Afi umur die 7tahun..hehe
 
 Afi kata mesti ada :
Biskut Oreo
coklat susu kompaun (alkesah beli kat kedai Bagus)
Edible imej
Lolipop stick
Acuan plastik lolipop
 
 Memula Afi suruh buka kepingan oreo, buka pelan2 nanti biskut oreo yang patah2 afi makan katanya..
 Sementara tu cairkan coklat dalam microwave atau double boiler atas dapur gas.
Biskut oreo yang dah dibuka, Afi kata letakkan stick perlahan-lahan nanti pecah die akan makan lagi.. Lepas tu telangkup kan balik.
 Dengan pertolongan orang dewasa..curahkan sedikit coklat panas ke dalam acuan lolipop
Letakkan oreo tadik, dan pelan-pelan curahkan lagi coklat panas tadik sampai menutupi biskut oreo tadik. Bekukan sebentar kedalam fridge.
 Selepas beku, keluarkan coklat lolipop dari acuan terbalikkan.
 Lekatkan sedikit coklat panas dengan edible image dan lekatkan ke bahagian rata lolipop tadik.
Siappp..coklat lolipop oreo kiter..kalau nak bagi orang kan..trim-trim sikit coklat yang berlebihan. Kalau nak buat makan sendiri, tak payah lee.. Selamat mencuba !

5 comments:

  1. yeahhh!!.. sedap nampak lolipop oreo ni.. budak2 mmg suka coklat.. saya pun suka gak.. pandai anak dara tu wat.. :D

    ReplyDelete
  2. hehe..boleh aje kalau di ajar..senang je..tapi yang paling bestnye..memang sedappp..

    ReplyDelete
  3. hai adik afie..tq for sharing the recipe..ummy nanti boleh try..pandai dia...

    ReplyDelete
  4. akak, camner nk buat edible image tue?
    guna print biasa, boleh ker?

    ReplyDelete
  5. gambar tu ade jual kat ne

    ReplyDelete

Salam buat semua...