Thursday, November 1, 2012

lets make rose swirl cake

Raya aidil adha baru ni alkesah sekeluarga beraya di ipoh rumah kakak di sana. Niece alkesah yang bakal berkahwin disember ni mengambil kesempatan ke atas `maksu' die..di suruhnya alkesah ajar die decor kek swirl rose yang popular sekarang.. ok ok la..sayang anak buah punyer pasal..jom pi carik bahan2 pastu kiter mulakan operasi
 Maksu die tengok aje..ajar die A to Z..oleh kerana minat dan dah lama nak belajar die akur aja..uihss kat umah eva ada PML? caya la..sat gi nak terjah kat store die
 Nama cewek ni Eva.. Setelah buat buttercream biasa dengan sedikit meringue powder (Alkesah memang suka letak meringue powder ni sebagai penstabil buttercream..nak-nak cuaca kiter yang panas yang selalu membuatkan buttercream cepat `melt'),eva pun balut kek rata-rata dengan buttercream ni cuma untuk meliputi badan kek. Masukkan sebenar dalam petiais untuk memgeraskan sedikit icing ni. Keluarkan dan mulakan meng icing.

 Alkesah gunakan 2 tone pink colour dari colour Wilton. Swirlkan bahagian paling bawah dulu..alamak luper pulak nak snap gambo. Setingkat demi setingkat arah ke atas.
 Sampai bertemu di tengah kek. Walla...
 Kebetulan birthday anak alkesah..dapat la si boy kek pink yang cun melecun..die pun tak kesah janji ada kek..hehe..Cantik tak kek ni? bleh buat sendiri kan? takpayah order-order..opss marah penjual2 kek diluar sana..maaf yaaa ibuk-ibuk... layannzz..

2 comments:

  1. wah kak aida cantiknya, memang suka pattern macam ni, bila boleh ajar shima...like6

    ReplyDelete
  2. hehe shima bleh aje ajar shima...meh datang umah tau.. :)

    ReplyDelete

Salam buat semua...