Thursday, December 29, 2011

langit tidak selalu cerah

Langit tidak selalu cerah begitu juga kehidupan kite tidak selalu indah.. Namun setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi yang tidak kita ketahui kecuali Allah Yang Maha Esa..
Tatkala melewati beberapa jalanraya alkesah terpandang kepulan awan yang mendung dan sesekali cerah..Dalam hati terdetik...kehidupan kita pun sama..

Bermacam-macam bermainan difikiran..tapi masih mata ini tak terlepas dari kepulan awan yang sekejap bertukar wajah..indahnya alam ciptaan Yang Maha Agung ini.. terasa kerdilnya hambaMu ini..

Hidup ini umpama roda ya kan..kadang-kadang kita berada di atas, kadang-kadang kita berada di bawah...bohong jika kita tak pernah mengalami saat-saat sukar dalam hidup ni... hmm langit tidak selalu cerah semoga tahun baru membawa seribu pengertian dan sinar kebahagian untuk kita semua dunia dan akhirat..

2012...kami melangkah dengan seribu harapan....!!!

Thursday, December 22, 2011

kalau dah jodoh

Kalau dah jodoh tak kemana..haissshhhh jodoh bertemu laaaa...hihihi...teka siapa disebelah saya. Dah 2 kali bertemu nihhh.....ngeeee.. ( Nota : saya yang `terlebih` kurus la tuuuu )
Alkesahnya ada barang dot.dot.dot rezeki saya waduhh..jangan jeles..
Sesampainye saya ke rumah KakGee apa lagi..menerubus kepelosok `dunia' die hehe..adoiii..cuanteknye kakGee..(orangnye pun comel banget)..Tengok ni memang awai-awai dah pengsan....huaaaaaaaaa
Meleleh ayo liuq eden nengok nih..cantiknye.... kalau la dapat memiliki...

Mujurlah bawak `anak besar'...takla die usik pe-pe....ciksomi senyum je...tengok bini die naek raban...

Boleh tak anda bayangkan..penjuru kabinet ni kat stor die ??? Stor?? Iyeee...stor.. .adoiii... pengsan... Akibat dari kepengsanan saya untuk kesekian kalinya....tak sempat snap foto dapur die...adeeeiii

Haa...tempat jatuh lagi di kenang.. ni kan tempat bertemu.. Memang jodoh la saya dengan KakGee ni..bertemu lagi tau kat Nilai3..punye la besau Nilai3 tu..boleh bersua lagi.. Ehem minggu ni kiter jumpe lagi kan KakGee... Kenapa? Ehem jangan jelesss...

Friday, December 16, 2011

rose rose hammersley..

Pertama kali terpandang teko ni..jantung berdegup kencang..waduhh..belum penah mata ini melihat satu keindahan pada satu teko..

PENGSAN...!!!

( gambar ehsan google )

Tak bisa lagi melawan perasaan yang bergetar-getar..terus meminta untuk memiliki..hahaha

Thanks a million to Aris for the lovely pretty petite teapot.. i likeeee..

Terpesona dengan setiap inci teko petite ni..aaaaaa

waaaaaa...kembalikan ketenanganku..

layanzzz..thanks again Riz...:)

Thursday, December 15, 2011

halwa mata lagi...

Bersua lagi..tengah rancak pulak ber entri ye..takpe meh kiter layan halwa mata kali ini..rehat-rehatkan minda..rehat-rehatkan mata..asyik hadap komputer je kannn..
Pasu yang masih menjadik pencarian alkesah..nak cari..orang kata gi ipoh..hmm

Bunga ni tak jemu-jemu memandang.. terkenang serumpun besar bunga ni kat cameron highland sewaktu bercuti tahun lepas..

tengok je la..suka jugak yang ni
waduhh..sangkar ni beratus rupenya..ingat nak rembat satu ke..alamak..tengok je la..

suka suka suka...

berangan nak beli le tu..

dah masuk pasu..wat camni..ok la ekk

hahaha..tempat basikal (basikal dah hilang 2 bijik)..dijadikan tempat gantung bunga le

bunga gantung..letak camni pun cantik jugak.... layanzzz

Wednesday, December 14, 2011

anak exam...contribute seorang bapa

Berhari-hari rasanya cemas pabila anak mula exam SPM..apa yang termampu lagi..cuma iringi doa untuk anak....termasuklah alkesah dan ciksomi.. Mana lagi rutin seharian ke hospital (melihat abang kandung masih di ICU)..mana lagi anak nak exam.. Tapi semua tu dilalui dengan kesabaran.. semoga semuanya di rahmati Allah jua..
Alkesahnya anak ketiga menduduki SPM..paper terakhir Pendidikan Seni..dedulu takla gelabah camni ntah la ada je idea..kali ni parents die pulak gelabah..dok carik-carik kat internet idea-idea dapatlah untuk melakar lukisan. Bapaknye lagi terer siap beli warna air yang khusus untuk pelukis-pelukis professional..agaknye la..mane taknya rege set warna ni bleh beli teko aladin..kah kah kah..
Duduk le anak-beranak berhari-hari mengajar dan sang anak memahirkan diri..mentang2 bapak tu terer melukis..haishh..ikut je la..alkesah nengok je la..tak kuasa masuk campur..kang kiter mula melukis jadik teko aladin pulak..kah kah kah
Pusing sana pusing sini..jenguh kiter amik gambo.. jadi dah kot..
Hmm..sambil tu alkesah masuk dapur la jawabnya...teringat kawan kat FB, Nurfitrah AzZahra masak kari ikan duri..kiter pun masak kari la jawabnya..walaupun bukan ikan duri jadilah hidangan hari ni bersulam dengan sayur goreng dan ikan masin..layanzz

Tuesday, December 6, 2011

rosa magnolia....dinner galore

Assalam....meh kiter intai keunikan corak di set meakin ni....taknak cakap banyak..mokcik kureng sihat...haha....:)
Pinggan yang beralun

Cawan teh rosa magnolia

Ibu tumpang sebagai penyeri dan pelengkap set

Tureen yang pernah alkesah entri terdahulu, 6 mangkuk kuah juga..

Pinggan untuk santapan

Gravy boat dan piring lapisnya..


Sekeping oval platter 16inci menjadi penyeri set dinner ni...


semoga bertemu lagi....

Thursday, December 1, 2011

nostalgia kek marble emak

Alkesah ingin berkongsi kek marble arwah mak yang famos di kalangan keluarga alkesah.
Kek Marble mak yang belang pink/kuning

Kek ni menjadi juadah kemestian di pagi raya. Dedulu tiap kali pulang beraya semasa arwah mak masih ada..aroma kek yang sedang dibakar masih terbau-bau di hidung alkesah ni...waduhh..
Di sini alkesah berkongsi step-by-step cara membuatnya..sempoi je sebenarnya. Setelah adunan siap di adun, sapu marjerin pada acuan letak selapis yang tidak diwarnakan. Dalam bekas lain warnakan sedikit adunan dengan warna merah
Setelah itu lapiskan dengan satu lapisan berwarna tadi dan ratakan atau ratakan mengikut bentuk acuan.
Sekali lagi ratakan dengan adunan plain didalam lengkungan lapisan pink tadi.
Dan ini hasilnya sebelum di bakar.
Kalau oven elektrik alkesah letak sekali 2 di para yang sama. Sebelum itu panaskan oven anggaran kepanasan bergantung kepada oven. Kalau oven macam ni yang ada kipas alkesah letak pada ketandaan 140.
Kek yang telah masak dibiarkan sebentar sebelum di terbalikkan dan diketuk keluar dari acuan.
Ini hasilnya..selalu alkesah buat dalam 20biji...bukan untuk dijual tetapi sebagai buah tangan kepada saudara yang berkunjung ke rumah dan ole-ole bila ke rumah yang lain..
layanzz..

nota kaki :
tak semestinya acuan cincin boleh aja ape2 bentuk acuan yang ada..