Tuesday, October 25, 2011

jalinan rosemont

jalinan dedaun kecoklatan bertatahkan sekuntum ros dan kudup berwarna pink ni memang menikam kalbu ape tah lagi diabadikan pada porcelain seperti teaset ini. Sengaja alkesah menggelarkan jalinan rosemont kerana corak yang terjalin seperti lingkaran dedaun dengan sekuntum ros sebagai penyeri..
Teaset mirip yang sama pernah alkesah pertontonkan di entri terdahulu. Kuntuman ros yang sama cuma yang ini berlingkarkan warna grey berbanding peach yang dahulu. Pada alkesah sama cantik jer..
Cecawan yang menguntum dengan senyuman ros di pinggir mulut. Piring dengan dedaun kecoklatan dan berlingkarkan warna grey.
Cik pot yang menghidangkan tea tak sah rasanye kalau tak digandingkan dengan covered sugar bowl dan creamer.
8 biji piring kuih berukuran 7 inci ber rimkan emas ditepi. Sengaja alkesah melengkapkan teaset ni dengan 8pcs memandangkan keluarga alkesah yang memang besar dan sedari dulu kalau tetamu datang memang dalam 8orang atau 2 keluarga hehe..
Penutup teapot dan sugarpot yang sama pattern. Hmm.. alkesah kurang arif mengenai cop mohornya Noritake china Rosemont. Teaset yang terdahulu peninggalan arwah nenek bercop mohor RC Japan. Siapa yang arif mengenai cop mohor ini alkesah minta komen ya..
Teaset ini terdiri dari satu 12inci platter (buat isi meehun..hehe), sekeping 8inci piring kuih (isi kudapan la kot), 8 7inci piring kuih, 8set cawan/piring, cikpot, sugar dan creamer...lengkap untuk dihidangkan tetamu diwaktu petang..

Sekian episod teaset dari

Alkesah !!

jumpa lagi..

Thursday, October 20, 2011

rindu serawa mangga mak..

Tetiba terasa rindu pada serawa mangga yang arwah mak selalu buat...
Jom Adam gi kedai beli mangga.. Memang feberet Adam ni pun.. cepat je anak bujang Alkesah mengekor gi kedai beli mangga... Senang je buatnye cuma kekadang terasa rindu air tangan arwah mak. Bahan-bahannye senang aje kan.. Alkesah rase semua tau buatnye.. Alkesah beli santan kotak, masak sekejap atas api perlahan dengan daun pandan dan gula. Agak-agak panas jer terus tutup api dan sejukkan sebentar.
Sessi menghiris mangga ni memang dari tadik anakbujang Alkesah tunggu...sebab..nak bijiknye..hehe.. Ape lagi..bijik dimamah sehingga tinggal empulur jerk...
Di racik-racik memanjang terus masuk ke santan tadik.. Siap la serawa mangga.. Antara pencuci mulut arwah mak selalu buat... Biasanya dimasukkan ke petisejuk sebelum dihidangkan lagi mantapp..
Rasanya kalau disejukkan sebentar lagi terasa keenakkannya... sekian episod makan-makan kali ini.. cuba jangan tak cuba !!

Tuesday, October 18, 2011

meh sembang




ehsan mr google..meh sembanggg

Assalam pada kengkawan..rase nak bersembang jerk ari ni orang Perak kate ..ateee mooh kiter bersorehh....

Alahai sejak semenjak ni memacam terjadik kan seantero dunia punyer cerita memang la kiter tau huru hara sana sini..pastu Malaysia yang kiter cintai.. dengo je kat tv tu..pastu kiter sendirik kan dengan `our own' pergelutan nak memanjat sehari-hari ni kan. Memacam.hehe.. Pastu tup tup rase baru bulan Januari dahh ke bulan Oktober kiter kan.. Adakah kiter masih disini? masih mencari?? tercapaikah yang dicarik?? uihh..ape2 pun.. teruskan perjuangan.

Disebabkan blog alkesah ni pasal hobi dan sewaktu dengannya..meh kiter bersembang pasal hobi ni nak?? Dah hampir setahun setengah hobi ni alkesah menyusun langkah..alhamdulillah berkat terjah sana terjah sini..pastu siap kene perli dengan apeks nyonyass adalah serba sedikit barang yang dapat.

Hobi yang baru bagi alkesah ni jugak menemukan alkesah dengan kengkawan seiring seminat hehe..Seronok dapat berkenalan dengan kengkawan..suker suker suker..nama pun hobi same..2 3 jam bersembang pun rase kejap aje..sampai cik abg sebelah bagi signal pun buat2 tak nampak..ekekeke..

Itulah antara senarionya bersembang pasal hobi ok la..kang boring pulakss...semoga kiter berceloteh lagi.....babai dulu ekkk..

note : kucing alkesah baru first time beranak dpt 2 ekor anak..sekor mati sekor lagi die makan....orang kate tu biasa tapi kenapa ekkk....huhu..

Thursday, October 13, 2011

nak letgo 3...

Assalam..alkesah ingin melepaskan teaset keluaran Johnson Bros motif Rose Chintz..berminat email ke aida_sah2000@yahoo.com (24jam sehari)...



consist of :

1 teapot
6 set of cup & saucer
1 covered sugarbowl
1 creamer
2 pcs of 10 inch plates


SOLD
note: maaf ya pd friends yg email lagi..nanti ada lebih set alkesah war2kan..tenkiuu

Selamat menjamu mata.. :)

Wednesday, October 12, 2011

nak letgo 2...

Assalam...lagi beberapa item alkesah nak letgo..antaranya :

(1) J&G Meakin Rosa Cinderella tureen berukuran mangkuk 9inci SOLD

(2) J&G Meakin Sunflower berukuran mangkuk 9inci SOLD

(3) Johnson Bros Rose Tureen berukuran mangkuk 9inci SOLD
(4) J&G Meakin Sweet Pea 8inci pinggan mungkum (ada 22pcs)
6pcs SOLD
Berminat sila email ke aida_sah2000@yahoo.com dibuka 24jam sehari..:)

Friday, October 7, 2011

nak letgo 1...

Adalah sedikit barang yang alkesah nak letgo...
(1) Creamer ros hitam SOLD
(2) Set gula dan creamer rose kembar japan(3) Sugarpot sesiku sakura (tudung berlainan tapi ngam)SOLD(4) Creamer hijau (taktau name)

Dengan konsep siapa dulu die dapat, sebarang pertanyaan emailkan ke aida_sah2000@yahoo.com ye (dibuka 24jam hehe).. Penjualan barang tak termasuk kucing yang tertera dalam gambar...harap maklum..:)

Monday, October 3, 2011

mencari kelainan

Untuk ke sekian kalinya alkesah menjejakkan kaki ke pulau mutiara... entah apa yang terpaut di hati tetapi itulah dia agenda keluarga alkesah terutama cuti perayaan hari raya aidil fitri. Sejak dahulu lagi kami adikberadik akan berkunjung ke pulau mutiara di hari raya kedua setelah seharian berhariraya bersama keluarga di Kuala Kangsar.Rutin in telah terhenti setelah rumah pusaka kosong 2 tahun lepas..tetapi alkesah masih meneruskannya bersama anakberanak.. Singgah alkesah kali ini mencari kelainan di sini terutama dilorong kulit. Hmmm mata menyelusup segenap kaki jalan jualan di situ... Ahh carik syiling la pulak !Entah apa yang dicarik mengais-ngais syiling persis sang ayam mencarik makanan dipagi hari..heheTerikan matahari memaksa alkesah berhenti untuk menikmati sarapan pagi yang belum pernah alkesah jumpe dimana-mana di malaysia ni.. (kalau kengkawan tau kat mana-mana bagitau ye). Haa ni lah dier Nasi Lemuni !! Berlaukkan ikan tongkol, telur rebus dan masak cili ikan talang masin..aduss..Perut kenyang alkesah meneruskan `perjalanan' di sekitar kawasan tu..terutama diluar dimana barang-barang yang `susah jumpe' selalunye menarik minat pengunjung di sini..Arrr lagi syiling..masa untuk mengais lagi....Cantik pulak gegelas comel lote..orait apek kasik bungkus !Oklah kiter berhenti rehat disini sambil menunggu giliran untuk sessi spa...layanzzz..