Wednesday, August 24, 2011

Syukur

Bahang Aidil Fitri kian dirasakan menghampiri dan insyallah kalau di izinkan dapatlah kite menyambutnya dalam keharmonian negara yang tercinta. Dalam kemeriahan menyambut Aidil Fitri yang bakal tiba..kite sepatutnya bersyukur atas nikmat yang Tuhan berikan. (gambar comel ehsan en. google)

Bersyukur masih menjadi insan yang berakal dan boleh menjalani kehidupan seharian.... Bersyukur di kala kite membuka mata pagi tadi kite masih dikelilingi orang yang tersayang dan disayangi..masih punye tempat tinggal untuk berteduh...masih punye harta bende untuk diuliti..hmm..

Pernah tak kiter dengar pepatah mengatakan insan yang bersyukur lebih baik daripada orang yang sabar..wallahualam tetapi itulah agaknya. Sempena hari mulia Hari Raya Aidilfitri 1432 H dan Hari Kemerdekaan ke 54, Alkesah sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin. Juga semoga ulangtahun kemerdekaan kali ini membawa keberkatan kepada keluarga kite agar kite dapat menikmati lagi kemakmuran negara yang berpanjangan.. aminn.

Friday, August 5, 2011

teringat kampung halaman

Setiap kali tiba bulan Ramadan alkesah sering terkenang bersama mak di kampung..
Namapun perantau sudah tentu lama meninggalkan kampung lebih2 lagi sudah berkeluarga. Sejak orangtua alkesah pergi buat selama-lamanya....dah lama tak balik kampung.. Rumah di kampung di tinggalkan kosong..hmm..Manakan tidak selepas orangtua dah takde alkesah sekeluarga je yang masih balik beraya dikampung..terakhir beraya disana sebelum perpindahan barang2 di dalamnya. Masih tinggal sisa-sisa barangan dan perabut lama..Sengaja alkesah amik gambo untuk menghilangkan rindu pada rumah yang meninggalkan seribu kenangan kecil alkesah..sedih ni..Orang kata tempat jatuh lagi di kenang tak gitu..huhuMeja ni masih berada dan menjadi tempat arwah mak alkesah masak nasi dan menyediakan makanan.Ni adalah bilik alkesah dari kecik hingga la dewasa.. entah ada lagi ntah tidak cermin ni..Hmm..Di satu sudut atas rumah meja yang ditinggalkan.Tinggal cuma kenangan bersama mu wahai rumahku yang banyak nostalgia.. kan ku himpun kenangan itu dan semat disanubari ku ini....

Monday, August 1, 2011

epal

Masih tak terlambat untuk Alkesah mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua ye..Bersahur ape agaknya kengkawan semalam? Sudah menjadi tradisi keluarga alkesah bukan hanya menyambut hari raya tetapi juga menyambut puasa kami membuat rendang. Seingat alkesah tradisi tu dari arwah Opah di kampung lagi. Kalau dikampung lagi la meriah menyambut puasa..siap beli tikar baru untuk bersahur dan berbuka bersama keluarga. Tak ketinggalan pinggan baru dikeluarkan pada hari pertama berpuasa.. Itu tradisi keluarga alkesah la..hehe.. Alkesah ingin berkongsi dengan set makan dan teh dari jenama Royal Stafford England bermotifkan buah epal ini. Jangan terkejut pulak rembatan dari kedai antik yang selalu alkesah berkunjung..ahakss.. Memula dapat set minum selang beberapa minggu mendapat panggilan hangit lagi..ada set makan untuk 8 orang lagi.. Ape lagi memang dah jatuh chenta pada pandangan pertama set minum. Agaknya terlalu banyak motif bungaan yang jumpe..set epal ni sungguh menyegarkan mata alkesah hehe....Set trio cawan yang menyegarkan pada pandangan alkesah.. Cawannya yang segar bugar lagi...waaa..terliur la pulak.Gravy boat berserta underplate dier.Yang ni paling alkesah suker.. Mangkuk lonjong lasagna dan mangkuk lonjong pelbagai guna kot beserta 2 mangkuk kecil.Beginilah kesemua set minum dan makan epal ni termasuk jug susu, side plate, butter plate, cereal bowl..dll kesemuanya 84 keping.. Hmmm boleh la alkesah pakai set epal yang baru ni sebagai penyambung tradisi penggunaan set makan baru sebulan ramadan..aminnn...