Wednesday, April 27, 2011

down the memory lane penang 2

Apa yang pasti setiap kali alkesah berkunjung ke Pulau Pinang, masih tak puas mencari nostalgia lama dan tinggalan sejarahnya yang banyak. Memang tak sukar mencari tinggalan sejarah di sini terutama pada bangunan-bangunan lama yang banyak nilai estetik.Begitu juga pada salahsatu hiasan `epergne' ini...walaupun repro tapi tetap cantik je di mata ni..boleh baca istilah `epergne' di Wikipedia, Google. Kisah mengenainya juga terdapat di blog kawan kite Taj. Barang-barang antik ni terdapat di sebuah kedai di bandar Georgetown, tuannya Pak Din.Lampu bergantungan tu dari India katanya..cantik. Tapi dah bertuan. Alkesah menjamu mata saja dengan lampu ni..maklumlah (tanah tak terah lagi..hehe)PakDin ni seorang guru bersara, minatnya lebih kepada lampu-lampu pelita dan grandmother's clock.Lagi barang-barang lama..berkenan alkesah dengan bekas biru besar tu...bekas ape pun cannnntik jerk kebiruan die..huhuKedai PakDin terletak di Lebuh Carnarvon, kalau jumpe pasar ni, betul lah tuInilah die kedai Pakdin...disimpang empat kat pasar tadik. Kalau nak kesana dan takut takjumpa amik dulu nombor talifonnye yee...jangan talifon alkesah, kita bukan GPS..lagipun kite pergi tau la nak jadi penunjuk arah alamak buta jalan..hahaha...layanzz

Monday, April 25, 2011

down the memory lane penang 1

Setiap kali berkunjung ke sini, sarapan wajib adalah roti bakar dengan limpahan telur separuh masak. Tak `rock' la sarapan kat hotel kat sini lagi mengancam.. Macam-macam adaaa...pekene roti arab kuah kari daging pokcik corner tu pun sedap...hehe..Entah kat KL tak jumpa la pulak.. ada sapa2 tau kat mane2??
Derusan ombak bersilih ke pantai disambut alunan nyior melambai.. amboi ! tak abis lagi entry pohon nyior.. hehe.. ye la tempat jatuh lagi di kenang..ini kan tempat bertemu sang antik.. Entri ni untuk tatapan kengkawan yang ingin melihat serba sedikit barangan yang dijual di lorong kulit, berhampiran stadium pulau pinang.
Antara Anyir dan Jakarta kita jatuh cinta..ahakss.. Ada kaaa... destinasi wajib alkesah untuk mencari ketenangan dari hirukpiruk Kuala Lumpur adalah di sini..barangannya tak semua dari tanahair..banyak yang di repro..tapi cantik je..hat ni pun unik siap ada tangkai..Tak beli pun takpe nooooo....jamu mataaaa....Kat pokcik ni la alkesah dapat beberapa piring rosa cinderella..dan botol timbul tenggelam kat entri hat lepas...Deretan barang tembaga..Berkenan cekk kat kotak tembaga bertangkai tu....takut nak tanye rege..hehe.. Pemandangan cenggini biasa di lorong kulit ni..ada je barangan lelong..hehe..cepattt sape cepat die dapat.. Jam dilonggok dan dijual 3 biji RM10...amik kor... elok tak elok bilakang kiraaa...Apek pun hunting kat sini? Ye la..die pun nak jugak hunting kan.. Banyak lagi gambo tapi kang penuh computer..hehehe..sampai di sini dulu...tunggu episod seterusnya..

Friday, April 22, 2011

mee kari...mee kari

Pulau pandan berlepas sekarang...uihss...terngiang-ngiang lagi tatkala di penang minggu lepas... jangan jeles macam nak gi lagi minggu depan ni..ahakss..tapi takmimpi le lagi nak dapat kelapa-kelapa tu haaa...berangan je la..
Nak entri lain la pulak kan..meh kite tengok mee kari cik abang alkesah masak malam semalam. Alkesahnya ada kawan mengidam pregnant 10bulan tak beranak-ranak lagi..uihss . Jadi cik abang alkesah offer nak masakkan.. Tapi akhirnya kawan alkesah tu tak mai pun.. ni entri nak `mengeruhkan' lagi suasana hahahaa..tengok je la ekkk bagi hilang kempunan..tak merasa makan dapat tengok je la..Bergelut cik abang memasak dengan anak-anak...pastu alkesah merajuk tau sebab `dihalaunya' alkesah ke depan jangan masuk campur die masak.. Maka merajuk la alkesah naik keatas tidoq la kononya..ye la seperti orang mengantuk disorongkan bantal...tup-tup die kejutkan dah siap... Alahai dah terhidang apa lagi jom makanPulau pandan jauh ketengah..gunung daik bercabang tiga...pulau pandan tu name feri yang membawa kami ke penang tempohari...masih teringat-ingat lambaian pokok-pokok kelapa..pantai..batu ferringghi..tulis nama atas batu...udah le tu... takde kene mengene dengan entri ni pun..layanzzz

Wednesday, April 20, 2011

tureen kelapa....yang mana satu

Yang mana satu idaman kalbu..tidak tertahan menanggung rindu... mungkinkah jauh berbatu-batu atau dibalik awan yang biru....ahakss.. meh layan antara rembatan terbaru alkesah...
Seolah-olah dihanyutkan dari laut..terjerumus di pasiran pantai menanti tuan baru.. kapal karam kaaa...Uihhss foto lari dari tajuk..hehe.. ni cik abg menunggu alkesah mencuci-cuci seperti tukang cuci lagaknya dalam cerita labu labi..
Bak kata pepatah seperti sirih pulang ke gagang.. begitu la agaknya tureen pokok kelapa dan piring kuih 2 keping ni.. biarkan seketika mereka merasa alunan dan percikan air dilaut..disirami mentari yang menyinar persis motif corak di badan..layanzzz

Monday, April 18, 2011

message in a bottle

Pagi yang terang disinari sang mentari, bercuti ke pantai memang selalu tersemat disanubari. Apatah lagi mendapat khazanah yang baru dirembat maka bermain lah alkesah di gigi air sambil menyuci kotorannya Maka hanyutlah dia bila dipukul ombak..lalu terhempas ke pantai..Sengaja membiarkan hanyut digenangi air laut seperti satu kepuasan memberinya kebebasan setelah terperuk lama di stor..heheMessage in the bottle?Bersama dengan beberapa pinggan mangkuk lama yang melalui proses `penyucian' di pantai ini.. tunggu episod seterusnya ya..

Friday, April 15, 2011

mai secawan teh

As salam kengkawan... adeehhh cedey ni..ape ekk nak entry..Alkesah sudah ketandusan barang..huhuhuYa Ahmad Albab..bawak sini peti berisi pinggan mangkuk lama ( berangan le ni.. ).. Wahai Puteri Duyung..hanyutkan aku sekapal PML..( kang di hantarnya badai, banjir besaq kang... padan muka ), wahai iphone..gambarkan rupa gua berisi harta karun..harta karun..kite nak rembat pinggan aje.. ahakss.Itulah die penangan orang ketandusan barang nak entri.. Meh aida kongsi le tin-tin, kopi lipton tea ni la ekk.. Boleh la kan..layan je la..Alkesahnya..saya suka la minum teh lipton..sedo tak sedo dah berderet free gift lipton. Ada sapa-sapa minat nak beli gamaknye? ( ada rege ke )..kalau tak kite layanzzz je la ekkk...

P/S : Berita baik..huhu..esok nak gi hunting le jauh-jauh sikit..oberdesi ke..uihss takde maknanye..kot2 terjumpa sangkut mane2 tureensss, cawansss, pelitasss...tungguuuu alkesah balik ekkk.
( Barang diatas kalau minat email ye aida_sah2000@yahoo.com, ahad malam alkesah baca email hehe )

Monday, April 11, 2011

lemari 4 antik

Maka berakhir la drama Trilogi Cinta..waduhh...ending yang alkesah jangkakan dan jugak penggemar drama ni la kot..hehe.. Sebenarnya aida tak taksub tentang drama ni sementelah hari ahad malam ada je aktiviti keluarga..hantar anak la itu la ini la.. Drama trilogi cinta pun tak di ikuti sepenuhnya..selalu terlepas pun.
Kalau Merlin Season 3 memang aida ikut tapi kekadang miss jugak.. hmmm..apa lagi cari kat internet la. Merlin citer dongeng tapi suka tengok watak Merlin tu je..naif sangat terutama bile kene marah dengan Arthur.. hehe. Cerita lemari la pulak kan.. Belian terbaru dari kedai Melaka Junk Store Pak Berahim. Sebenarnya pertama kali aida beli dari dia.Kebanyakannya aida hantar almari untuk baikpulih jer. Pada satu kunjungan ke kedai tu..Cik Abang meminati yang ini. Aida ni pakturut jerk. Ada juga lemari lain tapi ahakss..one by one la ek. Lemari ni dari kayu jati kalau tak silap aida, lupa pulak nak tanya usianya..Oval shape di depan, cik Abg meminta cerminnya ditukar ke tapered glass, jugak cermin sisi.Hmm..kene tukar la papan pelapiknya..risau pulak cermin aja walaupun boleh di tukar tebal lagi. Buat masa ini diletakkan koleksi tureen aja dulu, sebab dalam proses nak buat papan pelapiknya. Ye la..takkan nak letak tureen je lemari besar-besar begitu hehe.. ok kengkawan ngantuk la pepagi ni..nak rehat seketika..layanzz

Friday, April 8, 2011

kunjungan ke rumah Taj

Alkesahnya...ketandusan barang nak di entri membawa aida berkunjung ke rumah taj untuk merembat pelbagai barangan antik yang kita semua sudah maklum di singgahsana istana Taj itu.. uihss..takde makna nya..hahahaSatu pagi yang hening (pagi hening ke..)..tetiba berkeroncong la perut ni lalu teringat kawan kite ni.. Taj yang pandai memasak laksa asam ni. Lalu beratur la ayat-ayat agar dimengertikan..Taj akak mengidam le nak makan laksa Taj. `Anak kembar 6 ke akak?' bertanya Taj. Iyer iyer 8 pun takpe, boleh kan taj masakkan untuk akak. Waaa..bukan main lagi alkesah ni dengan perut yang sengaja di kosongkan seawal tengahari ( jemputan dinner ) terus mengunjungi rumah Taj.Seperti biasa setiap kunjungan ke rumah taj semestinya dihidangkan dengan pelbagai PML yang kite sedia maklum banyak dirumah nya. Kali ni set JB Paris ke Irene..alamak buta PML lagi aida ni..lupe nak selak belakang pinggan. Kang terkucil kuah laksa itueww..hehe. Laksa yang sememangnya sudah sedap bertambah-tambah lagi kesedapannya dalam PML ini..terbaik wakk.Kunjungan terdahulu sempat mengambil gambar depan almari antik yang sarat..waduhh..Alkesah sempat jugak bergambar dengan lemari antik ni..tapi.. aikkk nape la pulak alkesah tak dimasukkan sekali..rupa-rupanya cik abg amik gambo lemari je..bini die terlupa nak snap..tak kisahla tu..kuang kuang kuang..Sebelum beredar, sempat Taj menghulurkan buah tangan waduhh..nak datang lagi boleh Taj ? ...Haaaaa..tahun depan la pulak kak !!.. amik kor bagi betis nak pinggan..hehehe..sekian episod kunjung mengunjungi kali ni.. Errr..Taj, lupe le nak rembat yang dalam lemari bawah sekali belah kiri tu...tungguuuuu...

Tuesday, April 5, 2011

JB tureen hexagon

Salam pada semua...selangkah aida menerpa ke pintu pabila bunyi ding dong ke udara..hmm mengeluh lagi bukan rupa-rupanya..Penantian satu siksaan tak gitu? Aida menunggu apa? Menunggu buah durian la..hehehe..kate anak saudara nak antor tak ade pun..takpe la..makan dodol durian je. laMeh kite nengok rembatan aida je la ekk.. Tu yang suka tu kalau ada antara kengkawan aida gi oberdesi... Bleh main pesan-pesan..tapi takleh le selalu..mau poket rabak.. Rabak? Iyeee..takcaya..tengok la pasni aida entry makan mee segera pulak ekk..Alkesahnya dapat la tureen bersegi-segi ni amboi cik kiah..ingatkan teko je bersegi..tureen pun bersegi..ishk ishk ishk..nampak sangat aida tak celik PML. Keluaran Johnson Bros ni lupe plak ni snap kat vontot, tapi takde tulis pe pe nama bunga cuma keluaran saja Johnson Bros. Dah la terkulat-kulat nak menyebut name bunga ape ekk..? Sapa tau? Sila kemukakan nama ye..Siap berkaki dibawah...cantik kan (masuk bakul niiihh). Entah la mata aida ni sumer cantik, kang kalau kata tak cantik takpasal-pasal member aida taknak belikan lagi..huhuhuBertambah lagi satu tureen aida alahai..susah kan nak dapat stok sekarang. Sape lagi nak gi oberdesi ekk ? Eh..kawan kite Taj bukan ke baru balik dari oberdesi..nanti aida skodeng die pulak...ahakss...papai