Thursday, March 31, 2011

peringatan untuk diri sendiri

Berminggu rasenya tak berblogging dan melayan FB. Alahai itulah die..mungkin penyakit M yang melanda atau diri ini hilang semangat untuk menaip barisan ayat-ayat cinta.. ahaksss..

Hujan..panas..gempa....gempa?? Lalu demam selsema la aida..(ape kene mengena dengan gempa?).. nak terlantar je rase.. mulut yang pahit, tawar... tak terasa, selera terhenti..hilangkah nikmat dunia ni untuk aida? Atau lidah ini hilang fungsinya..waduhh..

Berbarislah ubat disisi aida..susahnya menelan tak gitu..perut keroncong tapi tak bisa memamah sesudu nasi..( tak jugak kurus-kurus..hehe ).

Inilah die peringatan untuk diri sendiri..sihat sebelum sakitmu...tawa sebelum tangismu..suka sebelum dukamu..mengomel lagi..ada masa sihat ada masa sakit tak gitu.

Lalu jadikan ia pedoman dan isyarat..langkah yang pantas diperlahankan, gelak tawa di perlahankan, radang ditenangkan dan renung sejenak dibelakang...

Semoga diri ini lebih tabah menghadapi pelbagai dugaan dan doaku semoga dipanjangkan umur di dalam beribadat. aminn

nota : Atas sekali gambar ehsan dari Encik Google tu gambar old mill hanyalah penyedap mata aja..khayalan semata-mata tak ada kene mengena pun dengan entri ini hehe...tengah berangan nak cari ni....mimpi je la dulu..huhu

Thursday, March 10, 2011

sayu hati

As salam...entri sayu dihati alkesah kali ini..
Kenapa? Entah la..tetiba terasa hiba dan sedih..sayu rasenya.... Puas alkesah memujuk hati..dan terus memujuk..aduhai...dimanakah kekuatan hati alkesah selama ini..Alaa..semua orang penah sedih kan..hitler pun penah..huhuhuBaby ni pun cedeyy..huhuhuAkhirnya alkesah redha..segalanya ketentuan dariNya dan pasti ada hikmah disebaliknya..semoga diri ini lebih sabar dalam setiap dugaan.. Sekian bicara sayu hati kali ini semoga korang tak sayu hati jugak ekk...

Monday, March 7, 2011

tak aci.....jeles jeles

As salam pada semua... alkesah nak bercerita ni..sejak semenjak cik abg nak memulakan hobi baru die ni..alkesah dah jeles ni..tak aci..tak aci.
Mana taknye...sejak cik abg beli basikal baru..(hobi terbaru masakini)..lemari yang alkesah hiasi cantik-cantik dengan pinggan mangkuk antik udah jadi dinding !!..Waduhh...tak aciii..Alasannya...sayang..adehhhh tolong tolong... abislah pinggan mangkuk yang alkesah pamerkan jadi `background' basikal aje..huhuhu...Hobi baru cik abg ni dikongsi bersama adam, si bongsu..tersengih panjang masa abah ajak die beli basikal. Memang die nak beli dah kumpul duit dah. Apa orang kata pucuk dicita..basikal yang datang..hahahahaha..jadilah dorang 2 beranak ni. geng basikal bukit indah. Hmm..belum ape2 dah ada group dah nak join ni.. Dengar cite nak kembara ke KLCC...waduhh...takpe la..Yang lain pun nak tumpang jugak ni..expedisi mengayuh ni..hmm...tinggallah alkesah kat ghomah susun pinggan mangkuk aje la ekkk...layannnzzz

Tuesday, March 1, 2011

enchant by the light of enchantment

Salam keceriaan di pagi Selasa yang penuh rahmat ini..Terpesona dengan sinaran yang bak memancar pada mata alkesah ini membuatkan aida jatuh cinta pada set RA enchantment ini. Corak yang berbingkaikan jalaan bunga putih seakan reben, bercorak emas dengan sejambangan bunga bercampur ditengahnya.Coffee set berserta tureen yang aida beli daripada Mona/ Englishvintages ini terdiri daripada coffee pot yang tinggi lampai setelah banyak teaset aida `disogokkan' dengan teapot yang gedempul. Alahai taklarat dah dengan kegedempulan yang memanjang..hahaha..Aida juga memilih covered sugarbowl kerana keunikan bentuknya berpadan dengan creamer dan jugak sekeping square sandwich platter dipadankan bersama.Sekeping cake plate penyeri coffeeset ini.Seperti menjadi kemestian pada aida pada setiap tea atau coffee set sebuah tureen dipadankan beserta mangkuk yang boleh dibuat sebagai mangkuk bubur. Maklumlah minum petang kite sering disajikan dengan aneka bubur dan pengat manisan tak gitu....Hmmm...nak berbubur kacang la pulak rasenya petang ni...jom kite minum..!!