Friday, May 6, 2011

JB tureen olde english countryside

Duduk di bangku panjang ditaman sambil menikmati bunga-bunga (aka daun-daun) alkesah yang sugar-bugar tetiba teringatkan kampung laman. Dedulu arwah bapa suka menanam pokok bunga terutama bunga kertas. Semua kaler bunga ada yang di tut pun ada..cantik.Pepagi dah bangun menyiram bunga. Kalau pagi sabtu disuruh alkesah siram bunga...punye le liat hehe..ye la pepagi sabtu kan kartun banyak kat tv..aiyaaa.. Melihat tureen yang alkesah panggil gedabak ni mengingatkan nostalgia lama, walaupun kampung alkesah bukan le macam old english countryside tu tapi suasana kampung tu seakan menggamit kenangan silam..Corak tureen Johnson bros olde english countryside ni penuh diluar. Agaknya sebab tu dalamnya takde corak.Tengok corak countryside ni..rumah dipenuhi bungaan kan..best kan. Entah la naluri alkesah ni suka sangat suasana di kampung. Walaupun rumah dikampung dah kosong tapi bila ada kelapangan pasti alkesah balik sekurang-kurangnya menjenguk dari luar. Bak kata pepatah..tempat jatuh lagi dikenang..Sekeping platter bersegi sebagai pelapik tureen.Hmmm...tetiba rase nak balik kampung pulak...teringat putu beras basah...laksa kuala...ikan belanak asin...almari lauk kat rumah kampung...haaa...almari lauk?? (takde orang nak pun)...jom balik kampung !!

2 comments:

  1. lepak kat tepi sungai d kuala tu mmg best..mengamit memori..pekena nasi putih panas2 ada ulam..ikan masin..pehh..lapar lar pulak..!!

    ReplyDelete
  2. Pekene kopi-O dengan pau Yut Loy..alamak sedapnya..nak2 lagi makan putu tpg beras basah tu...wadduuhh

    ReplyDelete

Salam buat semua...