Wednesday, April 27, 2011

down the memory lane penang 2

Apa yang pasti setiap kali alkesah berkunjung ke Pulau Pinang, masih tak puas mencari nostalgia lama dan tinggalan sejarahnya yang banyak. Memang tak sukar mencari tinggalan sejarah di sini terutama pada bangunan-bangunan lama yang banyak nilai estetik.Begitu juga pada salahsatu hiasan `epergne' ini...walaupun repro tapi tetap cantik je di mata ni..boleh baca istilah `epergne' di Wikipedia, Google. Kisah mengenainya juga terdapat di blog kawan kite Taj. Barang-barang antik ni terdapat di sebuah kedai di bandar Georgetown, tuannya Pak Din.Lampu bergantungan tu dari India katanya..cantik. Tapi dah bertuan. Alkesah menjamu mata saja dengan lampu ni..maklumlah (tanah tak terah lagi..hehe)PakDin ni seorang guru bersara, minatnya lebih kepada lampu-lampu pelita dan grandmother's clock.Lagi barang-barang lama..berkenan alkesah dengan bekas biru besar tu...bekas ape pun cannnntik jerk kebiruan die..huhuKedai PakDin terletak di Lebuh Carnarvon, kalau jumpe pasar ni, betul lah tuInilah die kedai Pakdin...disimpang empat kat pasar tadik. Kalau nak kesana dan takut takjumpa amik dulu nombor talifonnye yee...jangan talifon alkesah, kita bukan GPS..lagipun kite pergi tau la nak jadi penunjuk arah alamak buta jalan..hahaha...layanzz

No comments:

Post a Comment

Salam buat semua...