Friday, October 29, 2010

sakura bertandang part 2

Bagaikan tarikan sang puteri pada putera raja berkuda menuruni gunung menuju ke lembah beringin...uihs..jiwang karatzz..Terkeluar dari tajuk pulak dah..kekekekkeke.. Bukan ape aida nak berkongsi kegembiraan mendapat ala-ala sakura tureen ni.. Ye la aida ni kan newcomer ke arena blog keantikkan ni.. banyak aida tengok pada bloggers yang seangkatan ada bermacam ragam dan rupa tureen sakura ni..meleleh air liuq cek ni tau.. Nak pinang taktau mana nak dapat.. sabo je la..Membawa hati yang lara...cewahh.. aida kumpul la ape yang termampu tangan capai. set-set teh dah dapat.. alahai. sang tureen menyorok lagi. tup tup mendapat kabaran gembira dari Encik Taj ( sape tak kenai iyee ) berbunyi Kak ! mau tureen sakura tak?? Amboi dot com akak berbunga riang seriang budak-budak kecik dapat guli kot seriang mak-mak baru dapat baby kot.. ye ke.. hehehe..Inilah dia dombaan hati aida. Riang aida menyanyikan lagu Winter Sonata (macam reti nyanyi)..berangan macam dalam cite tu ( eeerrr tak pernah tengok pun citer tu )..Alhamdulillah..kengkawan dapat yang lagi cun kot.. pada aida dah cukup cun yang ni.. ape lagi posingggg..snap snap snap.. !! Sekian episod sakura bertandang part 2..The end.

Thursday, October 28, 2010

sakura bertandang part 1

Salam pada pengunjung semua..setelah kite bersenda gurau dengan entry aida yang lalu ( hehehe..jangan marah ye )..kali ini aida nak berkongsi dengan koleksi sakura ( real punye !! ) milik aida.
Tak best pulak kan..bunyi tak real la...Nape ekk.. ye la intro pun kekadang bertukar tune kekadang serious kan kekadang bertemakan Berita Nasional kan.. kekadang rase macam nak terbawa zaman batu zaman kayu zaman kanak-kanak.. ok pe asalkan sampai maksud dan isi kandung.. waaa... berceloteh pulak aida ni.Kite intai-intai je la kan koleksi yang tak seberapa ni..nak explain macam takreti ke sengaja tak reti.. eh bukan.. memang takreti.. Bunga sakura ni dedulu arwah opah aida ada koleksinya tapi aida tak sempat rembat..tau tau dah takde.. Tak tau ape cerita samada dah takde sebab pecah atau memang dah diangkat. Masa dulu mana aida tau sangat apa antik apa tidak. Jadi bila terjumpe set ni di merata alam.. terkenang koleksi arwah nenek.Di pendekkan cerita aida mula mengumpulnya.. susah ye nak dapat teko memula.. baru nak rembat dah sold.. eh kat blog tu pun ada.. dah sold !!.. Laa putus asa pun ada.. last2 dapat kat Welly antik.. haaa.. dah dapat pastu adaaaa je dapat. nape ekkk.. ?? Pastu tak dan dan... menderu-deru pulak hehe..Ini ajalah aida ada..hari tu ada creamer kat blog Eis Antique..aida sombong..pastu tefon balik.. aiyaaaa sold !!!! padan muka aku !!.. tu la kan..kalau rasa2 nak collect tu takyah la fikir 20kali, kalau perlu makan roti bulan tu..makan je la...sodap pe ! Lagipun inilah masanye nak selim melimkan body tak gitu....ahakkksss..

Wednesday, October 27, 2010

New `teaset` for 4

Salam pada semua.. aida nak berkongsi dengan kengkawan satu teaset yang aida rase cantik !!Memang cantik tapi nak mintak tolong kalau ada siapa-siapa yang ada `extra' piring kerana kekurangan satu.. Cantik tau set ini. Walau pun dihujani perasaan yang libang libu..aida nak berkongsi jugak dengan semua..kerana pembuatannya yang mengalahkan teaset kite semua..heheSepasang opened sugar dan creamer yang cantik.Cawannya yang mengalahkan cawan diraja kite..ahakss..taaaaa saksikanlah keunikan teaset for 4 ini siap dengan sudu garpu.. hehehehe.. boleh la buat mainan anakbuah yang selalu bertandang kat umah dan mengintai pinggan mangkuk antik maklongnye..dia taktau lagi ni beli untuk die !! minggu ni rasanya die datang ni..hahaaa..sure pastu taknak balik..tagline die..mama dengan maklong cakap-cakap-cakap takpe-takpe tapi jangan balik lagi..

Monday, October 25, 2010

Royal Albert Colleen

Masih lagi di dalam mood entry tureen, apa khabar semua !
Kali ini nak berkongsi dengan tureen agak moden Royal Albert Colleen dengan sekeping cake plate. Aida dapat daripada Nora (Baranguk.com). Memula tengok cantik bentuk tureen nye yang seakan RA Haworth jugak...hehehe.. masa tu tak fikir ape-ape asal terpandang je yang cantik terus rembat..Kombinasi beberapa warna bunga mencantikkan warna tureen ini....apa-apa pun kite layanzzz...

Friday, October 22, 2010

Johnson Bros `Garma' tureen

Salam pada semua.. entry tureen lagi aida agaknya tengah musim tureen kot?hehe.. Ini kegembiraan aida mendapat tureen ini kerana tak di sangka-sangka..Johnson Bros `Garma' tureen yang bujur ini agak limited info di internet jadi tak tahu la nak intro ape..tapi sedikit pengenalan mengenai tureen ini boleh kite kongsi daripada pengalaman En. Taj. Tureen ini aida dapat tidak di sangka semasa mengunjungi amcorp mall.. Terima kasih kepada Eis Antique kerana memberi aida peluang memiliki JB tureen ini yang diketahui popular di kalangan pengumpul antik. Satu senduk yang sediaada dalam simpanan aida..muat aje dan seakan menunggu ibunya itu..hehe.. Itulah yang dinamakan jodoh kan..kalau sudah jodoh tak kemana kan? Bertemulah tureen yang siap ada pelapiknya dengan senduk porcelain yang sudah sekian lama menghuni di lemari aida.Disebelahnya satu tureen keluaran JB jugak iaitu `Grafton' tiada berpenutup aida letakkan ditepinya untuk membandingkan saiz tureen `Garma'. Itu saja untuk santapan mata dan minda di minggu ini..hehehe...semuga bertemu lagi di minggu depan..aida akan paparkan lagi beberapa tureen yang menarik yang aida hendak berkongsi bersama.... tungguuu.....

Wednesday, October 20, 2010

The beautiful..J&G Meakin Genoa

Salam pada semua..cantik !! itu yang terkeluar dari mulut aida tatkala memandang tureen J&G Meakin motif Genoa ini. Termenung aida meneliti setiap sudut dan alunan bentuk porcelain ini..seakan semangat baru dalam diri aida melihat sesuatu keindahan buatan manusia..Tureen J&G Meakin keluaran Hanley England ini daripada info di internet, keluaran dari circa 1890an dengan pattern seakan teardrop. Badannya yang putih disaluti setiap sudut dengan rim emas dan lorekan pattern hijau teardrop.Didalam mangkuk tureen ditengah terdapat motif jugak. Indah sekali dan beautiful !Kaki tureen berombak dengan ketinggian tureen 6inci, lebar dalam 12inci cukup beautiful dimata aida. Entah2 kengkawan pun ada yang lebih cantik tak? Itu dah pasti!! hehe...Terima kasih kepada Encik Taj yang bersusahpayah menyelongkar khazanahnya untuk sama-sama kite menikmati keindahan tureen ini. Kalau ada suku sakat die bagitau ye..kalau-kalau termampu aida memilikinya lagi..
Hmmm dalam hati aida semoga usia tureen ini panjanglah didalam simpanan aida..manalah tau dengan usianya yang mencecah lebih 100tahun takut dimamah usia.. Apa-apapun jom kite layanzz..

Monday, October 18, 2010

since i've been loving you bigroses

Since i first dapat teko bigroses i taksangka ramai rupenye peminatnye..udah le terjatuh cintaa...since then...since i've been loving you la kan... heheehehehehehe..
Memula ramai yang tanye mane aida dapat teko-teko tu..aida dapat di kedai antik kat Pedas tu la..sebab dorang kate susah nak carik...hmmm...kat sane banyak lagi masa tu la hehe..rege..hmmm rege kedai antik la kan..a'a kan dah lama takgi sane..ape kabar Yazid Taliban tu..kalau tak saban menggu gi kecek kat die..kekekekeke..Dapat mak sudahnye mengidam anak le yee.. ape lagi korek korek risik risik ada kat penjual brg antik..Junk Collector@Ipoh mali..hehe. Tapi bukan dapat sekali set tau..dikit-dikit adehh..sabo je la..dah since i've been loving you kan...saboooo..dapat satu persatu..ahakss.. sampai lah cukup syarat. Tang sabo ni banyak kali jugak tak sabo. Jangan cakap arrr.. kat Eis Antique banyak kali terlopeh adeeehh...Eis antique siap ade aladin lagi uwaaaaa...nak nangis tengok tau siap ada cawan piring lagi.. Jangan kate aida dekat dengan Eis Antique sonang la rembat.. Wa cakap sama lu...banyak kali terlopeh woooooo.... Jadilah koleksi yang dapat..berkat kesabaran dapatlah 6 set cawan piring siap extra piring 2 lagi..hehe Adalah teko bulat 2, teko mini 1..adeehh teko mini yang taktahan tengok kat Pedas tu..mendayu-dayu suh bawak balik..hantaran ? bleh beli 2 teko besau u...Ini koleksi yang aida dapat kalau nak tengok sugarbowl ada kat blog Ajmah Antik tu (kering dah jual ayiaq liuq pujuk Ajmah hehe).. kat Yatt taksure..sebab dah lama bebeno takleh bukak blog die adeeehhh yatt.. Akak kene block ke dari menatap blog yatt..hehe..gurau aje..ape-ape kalau ada antara kawan-kawan atau pengunjung blog ni yang nak jual koleksi bigroses ni..sudi-sudikahlah hubungi aida yee..aida dah tersuka..since i have been loving you la...ta ta

Friday, October 15, 2010

dari kerana mata si meakin coffee

Tak menepati citarasa itu kata aida tapi sekilas memandangnya terus menjadi igauan malam itu.Dek dari kerana mata aida menepis kata hati ahh tak payah..bila terpaan ke blog Eis Antique mengesahkan isi hati aida...sukerrr nyeeee...Ok la tak nak banyak cerita saksikanlah set lengkap keluaran J&G Meakin `Sunshine' coffee ini dengan terjahan bunga-bunga yang menyegarkan...Cik pot yang slim melim (syoknya kalu slim seginik..ahaks)..menampakkan keseksian cik pot...apakah..Tapi apakan daya...huhuhu...mungkin set ini akan terbang (terbang ke?) ke Sungai Buloh beradu dirumah baru..hasrat aida hadiah pada adik yang sama-sama meminati set ini..jaga baik-baik dek oii..kalau takshuker bakkkkk balikkkkkk.....uwaaaaaaaa...pa pai..

Tuesday, October 12, 2010

johnson bros old english

Rasa nak tersenyum...Old English antara siri johnson bros yang aida cari sekian lamanya..sabar..itu kata aida..dan inilah antara hasil yang aida dapat berkat kesabaran..Mungkin tak sehebat koleksi pengumpul antik tegar yang lain..aida menerima seadanya dan pada aida sudah memadai dan kalau ada lagi alhamdulillah.. hehe..Johnson bros mengeluarkan banyak pattern `Old English' dan ini adalah antara patternnya yang dipercayai circa 1930s. Koleksi ini aida perolehi dari Encik Taj, otai pinggan mangkuk antik kite...siapa tak kenal ye...hehe. Koleksi sama bunga terdiri daripada satu teko, 5biji cawan/piring sahaja (cukup la tu dulu kan), 6 side plate, 2 dessert plate dan 2 dinner plate.Terdapat satu cake plate dan creamer bunga yang berbeza dalam keluaran Old English jugak aida gandingkan bersama.Inilah kesemua koleksi Old English yang aida dapat dan ehem....terdengar di angin lalu....Encik Taj ada lagi koleksi ini !!! Errr ok la Puan-puan dan Tuan-tuan saya nak pergi berburu lagi ni...hehe..sign off

Thursday, October 7, 2010

haworth ?

Berbekalkan buku 3 5 aku menyusuri laman web terkemuka dengan english porcelainnya..dan inilah hasilnya..Kenapa? tak percaya..hehe..ye la..ini bukan calang-calang mainan ni mane nak korek seguni rupiah dengan belian ni.. adeehhhh..aku terkesima tersungkur dimuka blog...nakkkkkkk!!!Dengan lemah longlainya seller pun memulakan bicara..boleh boleh boleh...waaaa....sekarang ! bukak buku 3 5 !!!Inilah hasilnya buku 3 5 dalam diari indah tahun ni..hehe..tapi berbaloi tau.. kredit to Mona UK kerana memberikan aida sokongan mendapatkannya.. waaa...takleh tidoq malam ni...cik abang menjeling...weiii !! tidooo..takyah peluk haworth....Ape? intronya tak betul ke? ops lupe..hehe...tu la mamai angau jer aida ni..jap jap..ehem..
Jenama Royal Albert Haworth circa 1982 - 1997 ini berbunga putih dengan dedaun hijau dan kecoklatan, edging nya yang scallop dengan embossed border..itu je bleh cerita ekkk..yang lain...layanzzz...p/s mona...leh tambah mukasurat buku 3 5 tak?

Monday, October 4, 2010

sekuntum ros hijau

Salam pengunjung Al Kesah dengan Syawal sudah menghampiri penghujungnya ada ke lagi open house?Hahaha..aida respect orang yang buat open house, sibuk-sibuk pun buat jugak bukan macam aida ni sibuk tak sibuk pun macam sibuk pastu tersibuk-sibuk..eh apa ni...gara-gara demam makan ubat terover dose la ni...tu la..hmmm
Takpe-takpe meh kite layan koleksi aida ni ros hijau..cantik gak ekk..memula tak berapa berkenan pastu dok bedek-bedek blog orang...udah le terkenan..lawa jugak ekk..pastu mengunjungi kedai antik kawan ada pulak! waa..rembat rembat jangan tak rembat nanti menyosal..pastu anakberanak die aida dapat hadiah yang tak disangka dari kawan sealiran minat hehe....uihss tu la yang dinamakan rezeki..Berkumpullah di teratak aida cukup untuk hidangan 6 orang...hmmm..piring kuih takde !! alamak !! takpe takpe...jom huntinggg !!!