Thursday, July 29, 2010

sambungan beringat sebelum kena...

Berjumpa lagi dilaman Al Kesah...harharhar..bukan entry pasal anak kucing ni tapi nak interfrim kejap..heheheh.. Anak-anak kucing ni tinggal di tangga kat ofis aida ni, kesian pulak mengiau aje mak die ade tapi suka menghilang hilang..Dah aida cuba bagi minum susu tapi takpandai..berterabur ade..kekekekeke.. takpe la tu lame2 pandai la dorang kan..Sebenarnya entry pembaikpulih lemari yang lepas, aida dapat beberapa email bertanyakan lebih lanjut...jadi fikir punye fikir aida buat entry lagi la ye..supaya lebih jelas dan takperlu lah aida balas satu persatu email ye... Sebenarnya kredit (bukan debit ekk)..aida bagi kat Encik Taj kerana beliau lah yang mengajar aida, dan sudi membawa aida ke kedai menempah papan..mano la eden tau haaa...masak pun takpandai..susun pinggan eden pandai arrr...!L-shape bracket ni dan papan lapis ini dibeli dikedai Fung Sang Furniture Hardware di Jalan Besar Ampang, berhadapan dengan stesen minyak Petronas. Bracket ni 2.5inci x 2.5 inci.Aida skrukan semula skru pada lubang sediaada disebelah atas. Skru yang bawah aida tebuk perlahan2. Alkesah almaklumlah..takut banyak-banyak sangat lobang...berlobang gerobok aida tu plak haaa...hehehe..Inilah ukuran papan lapis tu. Papan lapis yang aida beli berukuran 4kaki x 8kaki (one side white), tebalnya seperti dalam gambar. Harga sekeping RM87. Harga upah untuk potong dan tampal dengan brown colour pvc laminate sheet RM8 sekeping, x7 keping (Papan tu dapat 7keping..walaupun aida nak 6 aje tapi extra takpe kan), PVC sheet tu aida beli 2.5meter berharga RM22.50..ok ape lagi ekk..dah lengkap kot..Jadi keseluruhan kos dalam RM270 la..ok tak?Beginilah rupa papan lapis tersebut ya..puan-puan..bukan keklapis ye puan puan..hehehe..ape lagi jom pi dapur masakkkk...

Wednesday, July 28, 2010

beringat sebelum kena..

Salam pada semua yang mengunjungi blog al-kesah....beringat sebelum kena. Kita semua terkejut dan merasa simpati dengan tragedi yang menimpa kawan kite iaitu pengumpul antik Ezany dimana almari yang memuatkan barangan antiknya telah patah dan membuatkan barangan didalamnya pecah berderai..Aduhh...pengumpul pinggan mangkuk yang baru seperti saya sedaya upaya perlu beringat dan membuat tuntutan-tuntutan pembaikpulih untuk kite tidak menyesal dikemudian hari.Al kesahnya saya dikunjungi oleh seorang otai pingganmangkuk antik dan telah disarankan berbuat demikian. Beliau telah sudi memberi tunjuk ajar dan dari situ bertukang la saya dan suami di rumah menukar papan dan mengganti paku pemegang papan lemari ituu..Lemari yang dibaikpulih papannya adalah 2 buah lemari buatan semasa. Lemari biasa segini kita almaklum tentang keutuhan papan pelapiknya diperbuat daripada apa kan..Aida menempah papan pelapis di kedai hardware yang disarankan oleh Otai pingganmangkuk antik seterusnya menukar penahan pelapis ke L-shape stainless steel bracket.
Inilah rupa bracket yang aida beli RM3 satu bilangan 24pcs untuk 4 bracket setiap tingkat. Sepatutnya 5 bracket tapi aida kurangkan. Boleh letak lebih kalau rasa nak keutuhan tapi memadai pada aida yang penting bracket tu tak akan melendut. Abaikan gambar teko cawan2 di gambar...hehehe..bersepah tuu....
Operasi ini dibuat oleh Cik Abg...dan Aidanye operasi memunggah pinggan mangkuk..adehhh..Dengan bermodalkan lebihkurang RM250...(mahal ke?)...aida dan suami berjaya membaikpulih 2 buat lemari ni...Jadi keyakinan tu lebih tinggi dan keinginan menambah pinggan mangkuk pun bertambah....arrrrrrrr....lariiiiiii Cik Abanggggg...

Monday, July 26, 2010

ismet ulam raja gilap kaca

Salam Ya Pengunjung Al Kesah...Ismet ulam raja gilap kaca pembuka bicara dipagi hari..orang dah kedapur kite masih mengilap kacaCerita ceriti mengenai ismet ulam raja hartawan di Isketambola ahakss tersinggah di sanubari tatkala membuat entry ini..Ye la menengok kan kaca yang berkilat-kilat alahai nak kena gosok gilap kasi terang..bak ismet ulam raja mengilap harta-hartanya sebelum dilelong oleh Abdul Wahub.. "Hoi disana! Di sini mau beli kedai ni dengan di sana-disana sekali. Berapa di sana mau jual?" antara dialog antara Ghasidah dengan Abdul Wahub...hehehehe.. Set gelas kaca hijau berbunga seakan tulip aida ni..hasil rembatan daripada Al Taliban lah..dok dalam lemari die berkedip2 mato aida nengok nye..dah lama kepingin..dengan rege yang sempoi terus aida bungkus bawak balik..cantik-cantik !Set seakan-akan motif teko sakura dengan seekor burung diperdu buluh ini, pernah aida tengok di blog Eis Antique. Baru aida perasan kesamaan mereka setelah meniliknya dari dekat. Set ni peninggalan arwah Opah AidaTerakhir adalah set peninggalan arwah Emak aida..bermotifkan buah anggur berwarna seakan-akan pink putih berliningkan keemasan..hmmm kesemua gelas ni nipis2 jadi tersusunlah ia dilemari aida...sekian coretan aida dalam Al Kesah kali ini...

Wednesday, July 21, 2010

old mill pink

Salam semua...alkesah saya kali ni mengenai teaset Johnson Brothers paten Old Mill berwarna pink yang dikeluarkan dari tahun 1952 hingga 1977.Koleksi teaset yang cantik ini memaparkan pemandangan nostalgia di `Old Mill' atau kalau diterjemahkan pemandangan disekitar pengilang di luarbandar. Agaknya itulah penerangan yang hampir tepat mengenai set ini yang juga di keluarkan dalam set old mill biru, malberi dan coklat walaupun warna yang agak popular adalah biru dan pink.Teaset aida terdiri daripada teko teh dan 6 pasang cawan piring sahaja..cukuplah buat masa ini....Alhamdulillah rezeki untuk memiliki setakat yang ada cukup membuatkan aida teruja. Terima kasih kepada Encik Taj kerana sudi mengorek harta karunnya untuk aida dan kite semua menikmati keindahan koleksi ini....Semoga di lain waktu aida dapat melengkapkannya..tiada kata secantik bahasa..tiada gambar seindah lukisan...ahakss...sekian coret coret dari aida kali ini...

Tuesday, July 20, 2010

hijau yang gundah gulana

Salam pada semua...kegerimisan di petang hari ini mengundang gundah gulana si meakin Jade yang saya bawakan untuk tatapan kawan-kawan semua..Punya la gundah gulana..bak kate pepatah serba tak kena...keluh resah...kenapa la gambo tak menjadi jadi...hehehehehe...dah 2kali saya cuba buat shooting set ni tapi entah la..tak menjadi..kusam..gelap aje dirasekan..udah le saya tak expert tentang fotografi ni...bertambah la rase tak pandai..berdolat kot set ni haaa....ishk ishk ishk..atau kene mandi bungakah dikau.....
Set J&G Meakin ini dinamakan Jade mengikut kehijauannya. Menurut sumber-sumber yang didapati dikeluarkan antara tahun 1954-1970.Aida gandingkan dengan seketui teko 4segi bercorak abstrak untuk menimbulkan satu kelainan pada pola warnanya yang agak `flat'.. Set ni diminati oleh Cik Abg saya yang mau kelainan dari set-set pola warna yang katanya biasa dimatanya..hehehe..Bagi aida semua cantik ahakss..sediakan hantarannya aje takgitu..hehehehe

Monday, July 19, 2010

nasib si labu..

Salam bahagia...bahagia ke..hehehehe...alhamdulillah berkat kesabaran dan dipanjangkan kesyukuran ke Maha Yang Esa dapat aida berbicara lagi di laman blog ni..

Tetiba mendengar lagu dendangan Liza Hanim..lagu merawat luka yang terpendam...elemek..jiwang nampak? Takde la..sesaja menguliti lirik lagu yang seperti mengharapkan pengharapan..uihss jauh tu maknanye..takde maknenyee...
Kau hujankan penghinaan
Aku renjis kesabaran
Aku curah pertanyaan
Adakah bahagia nanti akan menyingkir hiba
Dalam ribut ada hina
Dalam tenang ada sabar
Dalam tangis sendirian
Berkemungkinankan bahagia nanti akan menyusur tiba

Berbalik ke kisah si labu...hehe..aida namakan koleksi labu la kot..taktau nak letak name pe...kedai tu pun takbagi name.. Udah le bentuk macam labu..nasib laa..si labu.. Set ini berangkat dari LGK/KUL mengikut aida balik..org kedai kate takpe dlm flight selamat...Hampehh...sampai ke rumah..bahagian bawah berderai..berderailah 2 pinggan 2 piring kuih 2 lapik cawan..Nasib si labu, tak cedera sebab diletakkan dibahagian atas konsisi. Nasib baik kawan aida di LGK dapat membeli ganti yang lain walaupun pada mulanya tokei kedai tak bagi jual asing.. Jadi pada sesiapa yang berhasrat membeli pinggan mangkuk dari LGK..kalau naik flight tu buat packaging sendiri, jangan berharap pada kat kedai aje..dorang nak dapat sale aje weiii...

Berbalik kepada dinnerset ini, daripada set untuk 8, aida dapat set untuk 10 setelah dapat membeli by pcs daripada tokei kedai..jadi alang2 beli lebih..kot2 esok pecah ke, ade le pengganti tak gitu..ekekkekekeke.. No doubt aida suka set ni bunga penuh walaupun kekadang rase `terover'..tapi cantik jugak..

Jadi itulah al kesah silabu...nasib taktau lagi..hehehe..kot-kot esok ilang tangkai yang menguntai terpaksalah diselamatkan dengan menyemadikan bersama-sama set yang lain dibawah katil... :)

Thursday, July 15, 2010

musical children teaset

Salam sejahtera...sua suee kemoningg...eh..tu bukan lagunya...twinkle twinkle little star...eh...bukan bukan.. Lagu oleh Joplin lewat 1890an `The Entertainer' didendangkan oleh si comel teko ni pabila menuangkan air darinya...hehe...itu lagunye ekk.. Inilah set yang paling menghiburkan pernah suami dan aida dapat...memang terhibur..ala-ala kanak-kanak riang rasenya..mane taknye..tuang je teko udah berbunyi berlagu riang... rase nakmain kejar-kejar pulak..kekekekekeke..
Teaset musical children ni lengkap sebagai teaset dengan ketinggian teko dari base ke tangkai yang tinggi tu 8inci, tinggi cawan 2.5inci, creamer dan covered sugarpot 3inci dengan piring alas 4.5inci lebar bolehla memuatkan sekeping 2 biskut marie...hehe. Berwarna biru gelap, kelihatan sepasang burung merak biru keemasan dengan motif bunga seakan teratai...indah disulami dengan pokok rendang seakan sakura putih..Comel lote aje set ni.takkan kot nak bagi bebudak main..hehehe...anak pompuan pun takde..anakbuah yang selalu bertandang pun takut kot nak main..hehehe..
Di bawah teko terdapat kunci untuk memutarkan musikal tersebut. Gaya children teaset ini aida bayangkan....anak-anak maharaja india ketawa riang bermain di taman larangan bersama inang dan segala burung-burung merak mengembangkan dan memperlihatkan keunikan bulu yang cantik... jauhnya berangan..
Haaa.. meh main masak-masak la gitu....ape tunggu lagi...... selamat menjamu mate...

Wednesday, July 14, 2010

i care

Berjumpa kembali kite di blog Al Kesah.... Sedihnye dihati mengenangkan peristiwa di masa yang lalu..aik...nyanyi plak...tadi melayan lagu hetty koes endang..lagu mama...waduhh tetiba sedih pulak...terasa hiba.... ye la sape tak sayang dan ingatkan mak kite tak gitu...Ku cari-cari satu wajah dalam memori..
orang berkata aku masih punya mama...
mereka bilang mamaku sayang padaku..
suka membelai daku menimang ku dipelukannya
mama dimana kah dirimu ooo mama
mama hiburkanlah hatiku
diriku di hina jiwa ku meronta
tiap detik merana
di kira diriku adakah gerhana..mama
tolonglah anakmu ini....Udah le tu jejak kasih le pulak nanti episod seterusnya..kekekeke...Koleksi dinnerset keluaran Narumi of Japan ni dinamakan Caress. Bermotifkan ros pink sekuntum dan daun yang agak `tan' dengan band disekeliling set warna hijau (green accents). Di rim paling luar lining keemasan dengan sedikit corak dot-dot. Dari pengalaman aida, set2 daripada negara matahari terbit ni agak terperinci dan halus buatannye....hmm..taknak komen lelebih...saksikan lah sendiri set untuk 8 , 47 keping aida beli daripada sebuah gedung beli belah di KL ini....
Tapi Aida nak tukar name le..( ikut sesuka ati je ekk )..Aida nak tukar name Si Ros Bertenggek...kekekeke..sebab tengok lah !! asyik nak bertenggek je kat tepi-tepi...macam malas pun ade....kekekeke..bayangkan macam kucing tido...hehehehe...
Tekonya tinggi lampai dengan covered sugarpot dan creamer yang agak kecomelan... Jadi apa kata anda ? Mengenai kehalusan dan ketelitian set ini...kite kongsi bersama...

Friday, July 9, 2010

remember me ?

Salam ceria dan selamat beristirehat...waduhh ayat pasif tu..kekekek...remember me? Remembrance dinnerset keluaran narumi of japan ini mengandungi set untuk 8. `Dikuatiri' di klasifikasi sebagai Discontinued pattern' ( tapi ade je kat kedai lagi....kekekekeke ). Aida menggemari koleksi ini yang anggun pada mata aida dengan scattered flowers on rim. Berlining keemasan beralun seperti kelopak emas sungguh ayu...
Sedikit scattered flowers di dalam mangkuk nasi menampakkan kemanisan mangkuk nasi..
Tekonya agak gedebab..hehehe..melebar ke tepi dengan covered sugarpot dan creamer yang kecomelan la pulak...hehehehehe... Ape-ape pun saksikan lah kemeriahan set yang aida ade ni ye...selamat berhari minggu..!!!

Wednesday, July 7, 2010

set kerusi jati

Salam pengunjung semua... kemana lah agaknya kite nak `menghunting' minggu ni ye...sibuk-sibuk dengan urusan anak-anak seharian pun tak menghentikan pencariaan kite tak gitu...kekekekeke..ye la kot ye pun sibuk..kang melepas pulak haa... Pendapat saya la iyee dalam pengalaman mencari rete karun ni... kalau kite suka sesuatu itewww...terutama barangan antik ni...kalau taknak putih matooo cepat2 la book/ beli/ bayo/ rembat... sebabnya dalam 20saat ajo (bak kata Eis Antique)... dah melopeh..hehehehe.. Tetapi memanglah kekadang kite taksedar bile ade entry baru bloggers penjual antik jadi baru je nak online udah sold...tapi itu yang dinamakan rezeki kan...kalau ada tak kemana...Jadi pengumpul antik seperti saya dan anda juga...takpayah la marah2 kalau terlepas (padan muka saya kekeke) ...tak gitu...ahakss.. jangan marah ekk.. Sebenonye nak citer lain...lain pulak haaa...melalut la pulak mak bonda ni...
Saya nak berkongsi cerita set kerusi jati ni sebenornye... setelah diterjah oleh seorang otai En. Taj. Sebenornya En Taj kerusi ni biase2 aje...ade la lengkuk sana lengkuk sini...bulat sana bulat sini..hehehehe..(macam saya la ni kot..). Kerusi panjang jati ni alaaahai lagi la penuh kenangan.. Sewaktu di kampung bapak suka baring di katil dibilik..emak suka baring di kerusi yang ini...Jadi pabila bapak memanggil mak..mak cepat bangun sebab senang nak bergerak turun dari kerusi ni..hehehe.. Itulah nostalgianye..
Set kerusi ini `dikuatiri'..hehehe..berumur lebih 40tahun la kot... Set ini aida mintak untuk miliki dari adikberadik yang lain tanpa mana-mana bangkangan dari abg2 & kakak2.. Entahla senang benoo la aida dapat kot ni dinamakan rezeki kann.. kan aida dah cakap tak kemana....ahakss.. Set ini dibaikpulih dengan Pak Berahim lagi dan beliau menghantar semula anyaman rotan ke Melaka.
Set ini lengkap dan terdiri dari satu kerusi panjang, 4 single seater dan satu meja ala retro. Dibawah ini aida paparkan satu nostalgic foto keluarga aida lebihkurang ditahun 1973 bersama kerusi jati itu...sekian untuk coretan aida kali ini..semuga anda semua dapat menjamu mata dengan koleksi kali ini....

Monday, July 5, 2010

Lemari 3 antik

Salam di hari Isnin...weekend yang agak sibuk tetapi seronok apabila dapat kunjung mengunjungi dengan seorang otai barang antik yang famous...hehehe... Dunia blog antik yang saya baru `terjun' ni menemukan saya dengan beberapa pengumpul dan penjual antik (PP antik) yang saya kagumi dan hargai kerana sudi berkongsi cerita ceriti pengalaman mengorek dan menimbus barang-barang antik ! ye la dah korek kene le timbus nak bagi barang antik `tumbuh' balik pe...hehehe.. Apa-apa pun saya harap dapat lagi mengenali lebih ramai PP antik ini dari semasa ke semasa untuk saya lebih mendalami, memahami dan seterusnya merembati hasil-hasil khazanah yang menjadi pujaan dan rebutan semua pengumpul antik untuk dikongsi bersama dan supaya ianya tidak dilupakan oleh generasi selepas ini ...al kesahnyee...
Lemari 3 antik ini saya dapati setelah `di tinggalkan' di rumah pusaka..orang tak nak le tu.. Bila saya pulang semula ke kampung untuk mengintai rumah yang meninggalkan seribu satu kenangan saya sejak kecil. Almari ini `ditinggalkan' semasa perabut yang lain telahpun menaiki lori ke KL.. Agaknye orang tak heran kot lemari segini rupe.. Aida mengangkut dengan kereta aje dan telah di hantar untuk dibaikpulih.. Jadi..beginilah hasilnya..!
Hmm...almari ni bercermin tetapi aida suka terbuka sebegini..untuk menguliti dan meneliti pinggan mangkuk lama ni..Mungkin esok-esok habuk dah tebal baru nak pasang balik cerminya.. Gambar lama lemari ni tiada dalam simpanan agaknya seperti aida kata..`di tinggalkan'..dan tiada yang perasan kehadirannya sekian lamanya.. Lemari ni arwah mak aida letak disatu sudut meja makan dan pelbagai barangan dan buku-buku kegemaran arwah bapa di simpan di rak-rak ini.. Inilah lemari antik terakhir yang aida ada dan hmmm...sebenarnya ada lagi di kampung dan aida berhasrat untuk membawanya ke teratak aida.. Nasib yang tu sama la macam lemari ni..`di tinggalkan' begitu saja. Sekian coretan aida untuk kali ini...

Friday, July 2, 2010

Tag dari KakNor 64

Salam pada semua, alahai dah terkono tag arrr...takpo takpo..terima kasih bebanyak kat Kaknor64 kerana sudi mengtag aida..hehehe..

Aida kene tag sebab aida suka pink...err...ok..layan jeerr...cantik pe pink...

1) link kepada orang yang bagi awardi ni...
2. Nyatakan sebab musabab anda minat kaler pink ?
Sape yang tak minat pink..sweet gitu...muachhhh.....
3. Sejak bile suka dengan kaler pink ?
Sejak kerja rembat merembat ni di blog...tetiba nak pinkkkkkkkk
4. Sebutkan 5 barang yang anda paling sayang yang kalernya pink...
i) RC Crown noritake rosebud ( rose, rose i love u... )
ii) Sepasang dutch plate pink dari my great2 grandfather
iii) Koleksi meakin rosa pink yang baru dapat ( i like.... )
iv) Koleksi sakura teapot dan segala anaknenek cucu cicit ( rase macam tgk cite korea )
v) Stapler, puncher, pen, selipar, desktop segalanya pinkist kat ofis..ahaksss..
( so that..mamat2 tu segan nak pinjam...kalau tak asyik hilanggg )
5. Snap gambar anda dengan salah satu kaler pink..
Gambar sendirik malu arrr...maklumlah dah matured2 ni rase ayu gitu....ahakss..

6. Tag 5 orang kawan anda yang suka kaler pink..
Mak aii...ni shushah kalu...ramai orang suke pink... ok aida pilih 5 la ekk yang aida rasa antara seangkatan yang suka pink kaler ni....jangan lari arrr...and jangan marah.... :)
Taj dari teko-cawan-antik
Shas dari shas-koleksi warisan bonda
Aina dari ainadecoupage
K.Shima dari shima-qasehcreation
Rafidahms dari rafidahms
Kepada yang di pilih..harap panjang2kanlah siratul rahim antara kite yee...