Wednesday, October 20, 2010

The beautiful..J&G Meakin Genoa

Salam pada semua..cantik !! itu yang terkeluar dari mulut aida tatkala memandang tureen J&G Meakin motif Genoa ini. Termenung aida meneliti setiap sudut dan alunan bentuk porcelain ini..seakan semangat baru dalam diri aida melihat sesuatu keindahan buatan manusia..Tureen J&G Meakin keluaran Hanley England ini daripada info di internet, keluaran dari circa 1890an dengan pattern seakan teardrop. Badannya yang putih disaluti setiap sudut dengan rim emas dan lorekan pattern hijau teardrop.Didalam mangkuk tureen ditengah terdapat motif jugak. Indah sekali dan beautiful !Kaki tureen berombak dengan ketinggian tureen 6inci, lebar dalam 12inci cukup beautiful dimata aida. Entah2 kengkawan pun ada yang lebih cantik tak? Itu dah pasti!! hehe...Terima kasih kepada Encik Taj yang bersusahpayah menyelongkar khazanahnya untuk sama-sama kite menikmati keindahan tureen ini. Kalau ada suku sakat die bagitau ye..kalau-kalau termampu aida memilikinya lagi..
Hmmm dalam hati aida semoga usia tureen ini panjanglah didalam simpanan aida..manalah tau dengan usianya yang mencecah lebih 100tahun takut dimamah usia.. Apa-apapun jom kite layanzz..

4 comments:

  1. salam ziarah aida,
    wahhhh....cantiknya tureen ni, sepadan dgn usi dia ya....unik sgt, mmg antik...mesti mahalkan!
    syabas aida....:))

    ReplyDelete
  2. salam kak aida...wawawaaaaa....mcm nak guling2 atas lantai, sebab ter lawaa sanagt tureen akak tu..huhu

    ReplyDelete
  3. salam aida..wallaaa tersangatlah cantiknya tureen..dgn gaya,bentuk & keunggulannya..xdpt disangkal lg memang superbv.. congrate.

    ReplyDelete
  4. Salam Rohas,
    Thanks Rohas..itu yg handle die with care hehehe...tk tau camne kan..harap2 umur die panjang je..mmg unik tu asyik termenung tengok die..

    Salam Cik Mat Gebu,
    Guling jgn tak guling CikMat tapi amik tootoo dulu..kekekeke..CikMat kalau dpt mcm ni jgn lupe kongsi ekk

    Salam En Shariff
    Hahaha..rezeki yang tak disangka..taksangka die sebegini rupe hehe..tapi ada lagi tu..hahaha..nk usher seller tu lagi ni..:)

    ReplyDelete

Salam buat semua...