Thursday, August 5, 2010

lambaian syawal

salam pada semua....minggu depan dah nak puasa kite...pastu mulalah sibuk persiapan raya antaranya apa lagi...buat kuih raya..Hahaha..aida nak berkongsi pengalaman antara aktiviti menjelang raya yang lepas-lepas.. Aida ni baker..ahaks..dari bujang sammmmpai la kira-kira 2 tahun lepas..dah pencen dalam erti kata menjual kukis raya..hehe.. Tak pandai mana pun buat kuih raya ni..mungkin minat dari kecik suka tolong mak buat kuih raya dan minat ni aida teruskan sampailah kehari ini..
Alhamdulillah kukis aida ni ada permintaan tersendiri dari sahabat handal, kawan dan kawan punya kawan.. Walaupun ramai kan yang selling cookies tapi masing-masing ada rezekinya tak gitu?.. hehe..Penolong tetap aida saban tahun adalah anak-anak bujang aida 4 orang ni (`pembantu rumah' come and go..whattt..').. harharhar.. jangan terkejut kalau ada yang dah pandai buat puding roti sendiri dan memasak yang simple-simple. Aida rase kalau dari kecik kite mengajar anak2 ni menolong..walaupun mereka sebenarnya takpandai..tapi lama-lama mereka akan pandai..dan jangan `expect too much' from them..Dah menolong pun seribu rahmat.. dan percayalah sedikit-sedikit kite memupuk mereka kerja berkumpulan saling membantu.. dan yang paling aida harapkan kebiasaan ini dapat membantu pasangan mereka pabila berkahwin nanti.... tak ke bahagia keluarga mereka kalau saling bantu membantu ni..
Dah jadi macam kilang proses makanan pulak kan rumah aida..kekekekeke..
Inilah antara kukis yang aida buat..biasa-biasa aje ye...takde yang canggih manggih pun.. antaranya ..cornflakes crunch (biskut turun temurun keluarga aida resepi mak), biskut kacang mazola, biskut coklat chip, arabian cashewnut, tat sampan (resepi sendiri), semperit coklat berbadam dan biskut tat rokam. Banyak lagi yang aida buat tapi yang ini antara yang biasa aida jual.. Oopss..jangan order ye..dah tak menjual ye.. tapi aida berbesar hati untuk berkongsi resepi.. Kalau ade yang nak mintak resepi email aida ye... layanzzz

2 comments:

  1. oooo....jualan kat umah yer?....buruh bawah umoq....lesen mana?...lesen?....hikhik

    ReplyDelete
  2. Tengku Mukhriz,
    banyak cakap uuu..nanti i cancel getel biskut arab u tauuuu....ehekhekhekhek.. alaa dah beso esok dorang tolong la isteri dorang pulak kalau kite tak ajo camne dorang nak pandai tak gitu...bantu membantu membawa bahagia tauuu...ekekekekeke.. lesen? permit lori dah de ok la itewww...

    ReplyDelete

Salam buat semua...