Wednesday, July 7, 2010

set kerusi jati

Salam pengunjung semua... kemana lah agaknya kite nak `menghunting' minggu ni ye...sibuk-sibuk dengan urusan anak-anak seharian pun tak menghentikan pencariaan kite tak gitu...kekekekeke..ye la kot ye pun sibuk..kang melepas pulak haa... Pendapat saya la iyee dalam pengalaman mencari rete karun ni... kalau kite suka sesuatu itewww...terutama barangan antik ni...kalau taknak putih matooo cepat2 la book/ beli/ bayo/ rembat... sebabnya dalam 20saat ajo (bak kata Eis Antique)... dah melopeh..hehehehe.. Tetapi memanglah kekadang kite taksedar bile ade entry baru bloggers penjual antik jadi baru je nak online udah sold...tapi itu yang dinamakan rezeki kan...kalau ada tak kemana...Jadi pengumpul antik seperti saya dan anda juga...takpayah la marah2 kalau terlepas (padan muka saya kekeke) ...tak gitu...ahakss.. jangan marah ekk.. Sebenonye nak citer lain...lain pulak haaa...melalut la pulak mak bonda ni...
Saya nak berkongsi cerita set kerusi jati ni sebenornye... setelah diterjah oleh seorang otai En. Taj. Sebenornya En Taj kerusi ni biase2 aje...ade la lengkuk sana lengkuk sini...bulat sana bulat sini..hehehehe..(macam saya la ni kot..). Kerusi panjang jati ni alaaahai lagi la penuh kenangan.. Sewaktu di kampung bapak suka baring di katil dibilik..emak suka baring di kerusi yang ini...Jadi pabila bapak memanggil mak..mak cepat bangun sebab senang nak bergerak turun dari kerusi ni..hehehe.. Itulah nostalgianye..
Set kerusi ini `dikuatiri'..hehehe..berumur lebih 40tahun la kot... Set ini aida mintak untuk miliki dari adikberadik yang lain tanpa mana-mana bangkangan dari abg2 & kakak2.. Entahla senang benoo la aida dapat kot ni dinamakan rezeki kann.. kan aida dah cakap tak kemana....ahakss.. Set ini dibaikpulih dengan Pak Berahim lagi dan beliau menghantar semula anyaman rotan ke Melaka.
Set ini lengkap dan terdiri dari satu kerusi panjang, 4 single seater dan satu meja ala retro. Dibawah ini aida paparkan satu nostalgic foto keluarga aida lebihkurang ditahun 1973 bersama kerusi jati itu...sekian untuk coretan aida kali ini..semuga anda semua dapat menjamu mata dengan koleksi kali ini....

7 comments:

  1. al kaseh..! cantik memang cantik set krusi dan showcase lebih menarik lagi bila warisan keluarga bukan p beli di kedai antik..

    ReplyDelete
  2. kak....ada lemari dlm bilik kiri n kanan...nampak mcm lawa jer ...kat lam pic 1973....lemari yang mana tu?....x rembat ker kak?...hikhik

    ReplyDelete
  3. Salam Eis,
    Tu la warisan keluarga ya kan...rezki kot akak nak dapat..hehe..memang kene dibaikpulih sebelum dimakan dek anai-anai..
    Gambar ni diambil di tepeng semasa arwah bapa jadi guru besau kat SKT..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Taj,
    Teropong je la koroje ekau ekk..ekekekekeke..jangan mare...... Lemari belah kiri tu memang antik. Ada 3 panel cermin..ditengah atas ada laci, bentuknya lengkuk2 jugak bercurving..tapi sayang la Taj.. Umoq die takpanjang. Semasa di k.kangsar pelan2 dimakan anai-anai..memang cantik..teringat semasa kecik lemari tu laci belah atas mak simpan buku resepi die..Yg belah kanan tu ntah..tak ingat..kekeeke...yang tu bilik tidoq..lemari baju kot..retro punye..ade jugak ket kpg lagi rasonyo...

    ReplyDelete
  5. salam kak aida..
    tiada kata secantik bahasa..untuk kupuji harta karun warisanmu itu..hmmmmmmmmmmm..sungguh bertuah!..

    ReplyDelete
  6. Salam Dik Yatt,
    ...mengapa kah riang ria...meresap keseluruh anggota..bila ku..ahaks...lagu 60'an tetiba la pulak...kekeke..
    memula nampak je buruk kan..sume owang takut nak angkut..hehe...yg lemari 1 tu lagila..dah nak bagi kat orang dah..mujurlah takde takjadi..:)

    ReplyDelete
  7. salam.aida...untung la adik beradik tak minat hobi gila ni....boleh rembatkan...canteeek kan.

    ReplyDelete

Salam buat semua...