Thursday, February 11, 2016

kunjungan seorang sahabat baru pml..

Assalamualaikum,

dah berhabuk sesangat la blog mak ni.. tetiba rasa nak berblog semula..setelah sekian lama.. Semalam dapat kunjungan seorang sahabat baru yang sama2 berminat dalam pml dan seangkatan dengannya..dapat la bersua muka dan berchit chat..taksedar waktu begitu mencemburui.. nanti mak nak berkunjung balas pulak ke rumah Ani (nama FB : Norfarahani Mohamed Noh) yang banyak koleksi yang mantaps..tungguuuu






Thursday, June 18, 2015

memecah hening..kembara ke masjid biru


Assalamualaikum..selamat sejahtera..sekadar memecahkan hening berblogging..wah gitu ayatnya..
antara destinasi perjalanan ziarah umrah singgah di Istanbul menjejaki masjid sulaiman aka masjid sultanahmet atau dikenali Blue Mosque yang tersohor..teringin rasanya berpuasa di sana suatu hari nanti..
 
hati bergetar dengan keindahan senibinanya..terasa kerdil diri ini di dalam salahsatu rumah Allah yang indah dengan ukiran dan kepingan marmar yang sungguh indah. Menurut sejarah terdapat lebih 20,000 keping marmar Iznik buatan tangan yang digunakan untuk bahagian dalam masjid ini.
Menurut sejarah, terdapat lebih 20,000 keping marmar Iznik buatan tangan yang digunakan untuk bahagian dalam masjid ini. Suasana memang dingin dan nyaman di dalamnya, tenang lagi mengasyikan

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Menurut sejarah, terdapat lebih 20,000 keping marmar Iznik buatan tangan yang digunakan untuk bahagian dalam masjid ini. Suasana memang dingin dan nyaman di dalamnya, tenang lagi mengasyikan

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
 agar tidak menganggu orang Islam solat, pagar kayu sementara memisahkan pengunjung bukan Islam hanya dibenarkan sampai ke pemisah pagar itu sahaja. Suasana memang terasa dingin dan nyaman juga tenang sambil memerhati keunikan dalaman masjid ini.

dan tak ketinggalan akak Alkesah yang mau bergambar kenangan...
 ini adik ipar Alkesah diperkarangan masjid biru..kami sama2 ziarah umrah.. :)

 
 ciksomi dengan mutawwif yang sangat bagus dan berilmu
 

kita jumpa di lain entry ye..

Thursday, October 16, 2014

Sebentar...Menyusuri Selat Bosphorus


Assalam..sudah khamis rupanyer.. sekejap rasanya masa berjalan kan...tup tup dah hampir ke hujung minggu..hmm..

Suatu ketika dulu pernah entri naik cruise menyusuri Tasik Putrajaya..masa tu penuh dengan orang timur tengah..dah rasa kat Eropah le pulok..Kali ni betul2 cruise atas kapal kecil menyusuri Selat Bosphorus yang terletak berhampiran Istanbul, Turki dan memisahkan antara benua Eropah dan Asia Continent.. banyak sebenarnya nak berkongsi, tapi kite kongsi gambar2 yang ni dulu ye.. Perjalanan ziarah umrah pada bulan April 2014, singgah 3hari di Istanbul dan Bursa..

Menurut mutawwif cuaca dalam 18darjah, seperti di cameron tapi bila angin bertiup, rase sejuk sangat
Di Istanbul setiap 100meter terdapat lebihkurang 4 buah masjid, kelihatan tiang2 masjid yg tinggi, berdekatan
Salahsatu peninggalan istana yang digunakan pemerintah satu ketika dulu

itu saja untuk hari ini, nanti kite update lagi ye..


Salam Sayang,

Alkesah

Tuesday, October 7, 2014

tak terucap


Assalam,
banyak yang tiada terucap dan di tulis di sini... walau bermacam-macam yang bermain di fikiran dan sanubari.. terasa waktu begitu cepat berlalu..seakan mencemburui setiap kali pena ingin menulis di sini..
ya ! masa berlalu pantas tanpa kite sedari.. waktu-waktu 9-5 setiap hari bekerja pun entah kemana kekadang..hmm..

Mungkin satu hari nanti blog ini akan bersarang..kataku..hehehe..tapi kedamaian di sini sebenarnya lebih terasa berbanding dengan laman media sosial yang lain..berkarya mengikut waktu yang terluang..sekali lagi mengeluh kerana tiada waktu yang benar2 di peruntukkan di sini..

Warga blog yang lain pun agaknya sama berbicara seperti aku..hahaha..till we meet again..im pretty sure !
Salam sayang dari Alkesah..


Tuesday, September 30, 2014

ufuk merah



the best place for me,
untuk beristirehat adalah di tepi pantai dikala kaki langit mengunjurkan ufuk merahnya..


Thursday, September 25, 2014

panda melawan nafsu


Perkara curang ni jangan main-main..

kot ye pun blog tu nak popular jangan main2 dgn kata2..banyak sangat blog memperkatakan pasal kecurangan ini..takut amat takut..kite yg baca pun takut...seperti kite mentafsir seseorang itu zina padahal die tidak..adoii..dosa tak tertanggung tu..Nauzubillah..apa nak jadi dgn dunia ni..takut tempelak atas umat masakini..

Sekian..segala yg baik dari Allah..yang buruk dari saya yang hina dina ini..

meh jadi panda melawan nafsu..


Thursday, July 24, 2014

Salam Aidil Fitri 2014

kepada pengunjung blog Alkesah.. terima kasih kerana mengunjungi blog Al kesah